Съвременното лозарство все повече се подчинява на механизирането на производствените процеси, за да се повиши производителността на труда. Като се започне с производството на лозов посадъчен материал, подготовката на мястото за засаждане на ново лозе, резитбите на зряло и на зелено, обработката на почвата вътре в реда, между лозите и се стигне до борбата с болестите и неприятелите, беритбата и др. Внедряването на нови поколения машини подобрява качеството на работата и снижава трудовото напрежение при отглеждането на лозята. Използването на тези и други машини може да се разглежда както календарно - по месеци, така и при отделните агротехнически дейности. Макар и да се повторят някои процеси и тяхната механизация, ще разгледаме проблема от тези два аспекта. А. По месеци Декември и януари Тези два месеца при нашия климат са почти "мъртви" поради лошите атмосферни условия. Основната подготовка за започване на работата в лозето започва след 14 февруари, т.е. след празника на лозаря Трифон Зарезан, или втората половина на февруари, когато отмине опасността от ниски зимни температури.
Февруари: При подсъхване на почвата в лозето в края на месеца започва отгребването на загребаните лозя в по-северните райони. За тази цел се използват навесни приспособления, монтирани към трактор, с помощта на които по-голямата част от почвата върху лозите и между лозите се премества в междуредията. След това останалата непочистена почва се отстранява ръчно, след което започва ремонтът на телената конструкция, при която се използват прикачни звена към трактора за изваждане на счупените колове, направа на дупки и разнасяне и поставяне на нови колове. Изпъването на телените нишки се извършва също механизирано. При младите лозови насаждения може да се започне и изграждането на телената конструкция. И тук изкопаването на дупките и забиването на коловете се осъществява механизирано със съответните прикачни агрегати. Забиването на коловете вътре в реда може да се извършва и без изкопаване на дупки, а коловете се забиват директно в почвата. Изпъването на нишките тел е също механизирано.
Март: Продължава работата с отгрибването на лозята, ремонта на телената конструкция, след което започва резитбата на лозите на зряло. Извършва се първо контурна резитба, при която се отстраняват (изрязват) по-голяма част от пръчките, след което минават работници, които дооформят резитбата. Контурната резитба се извършва механизирано при всички системи на отглеждане на лозите - чашовидна, Гюйо, средностъблени, високостъблени и др. За целта са конструирани различни режещи механизми, навесени върху трактора. Пръчките, паднали в междуредията след сеитбата, могат да бъдат изнесени в края на редовете механизирано или да бъдат нарязани на много ситни части от съответните режещи апарати и след това се заравят при пролетната обработка. През март започва и засаждането на нови лозя. Повече от процесите по засаждане могат да се механизират - маркирането на редовете и на лозите вътре в реда, изкопаването на дупките и засаждането на лозичките. За тази цел се използват и конструираните и осъвременени хидробури, монтирани върху рамата на трактора. През март започва и присаждането на маса - за производство на лозов посадъчен материал. Ръчното присаждане на подложката и присадника отдавна е заменено с механизирано извършване на този процес със специално конструирани машини, които работят на различни принципи. Най-масово приложение намират машините, които правят отрези под формата на гръцката буква омега.
Април: След резитбата изнасянето на пръчките и др. операции в лозето почвата е силно притъпкана, поради което се извършва първата пролетна обработка на почвата на дълбочина 10-15 см. За целта се използват различни системи на обработка. През този месец завършва и вкореняването на присадените стратифицирани резници във вкоренилището. Вкореняването се извършва с направа на лехово-ленточни ивици, в тирове, предварително направени механизирано и др. Вкореняването се извършва ръчно, но и тук в много страни то се прави механизирано. Една седмица след вкореняването се извършва и първото напояване на вкоренилището, което също може да бъде механизирано.
През месец май започва пръскането на лозята за опазването им от мана, оидиум и неприятели. В зависимост от валежите се извършват и съответният брой третирания. Целият този процес е напълно механизиран, като се използват различни конструктивни решения в различните страни. Целта е да се извърши цялостно напръскване на лозите, особено от долната им страна, чрез завихряне на листата, изразходване на най-малко разтвор и др. Започва и лятната обработка на почвата в реда и междуредията за отстраняване и унищожаване на плевелната растителност. Обработката е плитка - 8-10 см, с фрези, отклоняващи се секции и други конструктивни решения. Започва и привързването на леторастите - чрез промушване на леторастите между двойните телове или механизирано чрез специални ръчни приспособления.
Юни: Продължава пръскането на лозите, извършва се поредната лятна обработка при заплевеляване на лозето, както и привързването на леторастите.
Юли: Пръскането на лозите продължава до края на юли. Извършва се първото поливане на лозята при засушаване на почвата - капково, по бразди, с други приспособления. В края на месеца се прави и първото прекършване и колтучене на лозите. Леторастите са силно развити. Те зашумяват лозите и междуредията. За отстраняването на част от тях се използват различни режещи апарати, комплектувани към трактора. Кършенето и колтученето може да се извършват механизирано при всички системи на отглеждане на лозите - чашовидно, Гюйо и др. Извършва се и поредната лятна обработка на почвата в междуредията и вътре в реда.
Август: Извършва се последното поливане на лозето и ако е наложително, една или две обработки на почвата. Ако лозите отново са зашумени, извършва се механизирано прерязване на леторастите и колтуците.
Септември: След 14 септември или малко по-късно започва гроздоберната кампания на винените сортове. Гроздоберът се извършва ръчно, полумеханизирано или механизирано. В повечето лозарски страни и у нас той се извършва ръчно, с изнасяне на щайгите ръчно. В други страни са преминали към полумеханизирания гроздобер, при който набраното грозде се поставя в самоходни контейнери и при напълването им те се изнасят в края на реда и там се пресипват в други превозни средства. В много лозарски страни на Западна Европа гроздоберът до 60-70 на сто се извършва механизирано с гроздокомбайни. Има много поколения конструирани зърнокомбайни, които работят на различни принципи. Те могат да берат гроздето от всякакви системи на отглеждането на лозите. За да не попадат листа, при беритбата с гроздокомбайн предварително листата около зоната на гроздето се събират със специално конструирани за целта машини. Октомври Продължава гроздоберът. След гроздобера задължително се извършва по-дълбока есенна обработка на почвата, тъй като уплътняването й е много силно. Започва засаждането на ново лозе - подравняване, маркиране и засаждане. Тези процеси са също механизирани.