"Сирене" става запазена марка. "Сирене" ще могат да се наричат само продукти, произведени по специален национален стандарт. Освен правото да слагат името "сирене" мандрите, които работят по държавните изисквания, ще слагат и специален знак на стоката си, пише в. Стандарт. За това са се договорили асоциациите на млекопреработвателите и Националната ветеринарно-медицинска служба. Според договорката "българско бяло сирене" ще може да се наричат бучките, в които има единствено сурово мляко. Всички останали производители ще трябва да наричат продуктите си по друг начин. Може да го нарекат "чийз" или "сиреноподобен продукт". Ще се въведат и изисквания какви суровини може да се слагат в кашкавала, киселото и прясното мляко. Продукт, който не е направен по националните стандарти, няма да може да се нарича "кашкавал", обясниха от Асоциацията на млекопреработвателите. Соевото мляко пък трябвало да се казва "соева напитка", каза шефът на асоциацията Димитър Зоров.
Сирене под 7 лв. не може да бъде произведено само от сурово качествено мляко. В цената на качествения продукт влизат цената на 7 литра мляко, което прави 4,20 лв., производствени разходи между 1,20 и 1,50 лв., данък добавена стойност и печалби за веригите. По същите изчисления излиза, че истинският кашкавал би трябвало да струва поне 10 лв., а кофичка кисело мляко не може да е по-малко от 70 ст., каза Димитър Зоров.
Позитивен списък на млекопроизводителите смятат да правят от асоциацията. В него ще се посочат всички предприятия, които заявяват, че работят по националните стандарти.