При нашите условия предзимното засяване или засаждане на зеленчуци представлява значителен интерес, тъй като се получава по-ранна продукция, намалява се трудовото напрежение през пролетта, по-пълноценно се използват почвената влага и земята, работната сила и машините. За целта се използват видове и сортове зеленчуци, които са по-издръжливи на ниски температури - спанак от сортовете Едър зимен, Матадор, Хемус; чесън за зелено (зимен), сорт Здравец; лук за зелено, сорт Попска; главесто зеле от сортовете Дербентско подобрено, Т-16 и други; главеста салата сорт Зимна маслена глава; маруля сорт Черна зимна; зелен грах (в по-южните и по-топлите райони); бакла сорт Хиоска и други.
За предзимно отглеждане на зеленчуци се подбират отцедливи почви, песъчливо-глинести, защитени от ветровете. Подготовката им включва почистване от растителни остатъци, торене с оборски тор (3-4 т/дка) оран. Най-добре е площите да се профилират на бразди, лехобраздово или на равна повърхност в зависимост от конкретните условия.
Най-подходящо е обаче отглеждането на бразди, тъй като задържалият се по тях сняг има защитен ефект върху растенията. Сроковете на засяване (засаждане) зависят от конкретните условия на дадения район. Изхожда се от това преди настъпването на трайните отрицателни температури растенията да са формирали кореновата си система, а надземната им част да е сравнително малка. Обикновено това се постига, когато основните агротехнически операции са извършени през първата половина на ноември.
Особеното при предзимното отглеждане на зеленчуците е, че не се препоръчва подхранване и поливане преди настъпването на зимата, тъй като това би ги накарало на растат активно, да се оводнят тъканите, което засилва риска от измръзването им.