Начало » Важно за фермера » Пчеларство
25.06.2008 г.

Пчеларство със самосмяна на майките в кошери Дадан-Блат

При проверката на рамките на втория корпус за маточници оставям там двата най-добри маточника или давам два маточника от друго пчелно семейство. Отделям втория корпус от първия със здрава преграда (шперплат), която занапред ще служи за дъно на отводката. Пренасям отводките на мястото им. Върху разделителната решетка от първия корпус поставям празен корпус, който ще се счита за втори. Запълвам втория корпус с рамки с суш и рамки, останали от миналата година с малко количество мед.

Медът разпечатвам и напръсквам всички рамки с вода или сироп. Рамките със засъхнал мед напръсквам с вода и повтарям на следващия ден. Поставям платното, кутийки с восъчни стружки, поставям възглавниците и капака. Да оставям отводките над корпуса на маточното гнездо смятам за нецелесъобразно, тъй като това затруднява подхранването на пчелите на основното семейство със захарен сироп в период на липса на паша.

В отводката отварям горната прелка наполовина. Летните пчели от отводката ще излетят и ще засилят основното семейство. На горните планки на рамките на отводката поставям платното с клапани за влизане на пчелите в хранилката и поилката. Давам сироп и вода. Ежедневно подхранвам отводките по 0,5 л сироп 1:1. поставям възглавницата. След ден-два след отлитането на летните пчели гнездото на отводката съкращавам. Поставям топли диафрагми. Обикновено това става в средата на май.

Отводките според степента на развитието им разширявам своевременно. И понякога те се засилват дотолкова, че дават мед. Трябва да се отбележи, че понякога пчелите не проявяват желание да отглеждат майки от личинките, които са във втория корпус. В този случай за организирането на отводките е необходимо да се използват маточници от други семейства, отделяйки задължително със здрава преграда пчелите на отводката от маточното семейство. Сборни отводки не правя, семейства не засилвам и не изравнявам.

СПОСОБ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПЛОДНА МАЙКА

Методът на пчеларстване със самосмяна на майката позволява на пчеларите да получат без особени усилия и големи навици високопродуктивни, биологически пълноценни плодни майки. Такива майки пчеларят може да има на пчелина си без ущърб на медосбора в количество равно на количеството на кошерите на пчелина, отглеждани по този метод. Смята се, че на съвременния пчелин винаги трябва да има не по-малко от 10-15% резервни плодни майки от общото число на семействата В наши дни плодна майка може да се купи в пчеларски магазин, от пчелар, занимаващ се с майкопроизводство, да се поръча от майкопроизводителен пчелин.

Може да изглежда, че въпросът е решим и няма смисъл сам да се занимаваш с този нелек труд. Но според мнението на авторитетния специалист Г. Василиади, “нормални на вид плодни майки, получавани на майкопроизводителните пчелини в микронуклеуси във връзка с малките обеми на последните и малкото количество на пчелите в тях, са биологично непълноценни”. (Василиади, “Развитие на пчелните майки”, 1991). Според мен, дори при най-благоприятни атмосферни условия пчелите не са в състояние да се осигурят с прашец и да приготвят пълноценно маточно млечице за изхранването на майката, да поддържат в микронуклеуса оптимална температура и влажност за дозряването на майката след излизането й от маточника. Всичко това оказва силно влияние на теглото на майката, нейното яйцеснасяне и качество. Затова пчелите трудно приемат изкуственопроизведените майки, а приетите след 10-15 дни често сменят по пътя на самосмяната.

Отглеждането на майки по този метод става с формирането на разплодни гнезда. За гарантиране на получаването на майка в процеса на формирането на разплодното гнездо във втория корпус се пренася от първия корпус рамка с малко количество пило и се поставя над рамките с майката и пилото на първия корпус. Прелката във втория корпус е затворена. След завършването на формирането на разплодното гнездо на пчелите в кошера е желателно ежедневно в 8:00 и 13:00 да се дава по 200 мл захарен сироп 1:1. дневното подхранване повишава активността на семейството, събирането на пресен нектар, прашец и други вещества, необходими за отглеждането на пилото и майките. В семействата, възбудени от сутрешното подхранване, количеството на пчелите долитащи с обножка, се увеличава два-три пъти в сравнение със семействата, които не са получили такова подхранване. Подхранването продължава докато майката във втория корпус не започне да снася. Това е особено важно при отсъствие на паша.

Практиката показва, че при вечерно подхранване не проявява стимулиращо действие на полетите на пчелите. До сутринта семейството се успокоява. По време на проверката на рамките от втория корпус за маточници, от всички налични маточници в него оставям двата най-добри (може един). Втория корпус отделям от първия със здрава преграда и отварям в него наполовина прелката. Летните пчели ще отлетят в първия корпус. Но във втория ще остане достатъчно количество млади пчели, способни да създадат биологичен комфорт и пълноценно развитие на майката до нейното осеменяване и започването на яйцеснасянето. Два дни след отварянето на прелката във втория корпус съкращавам гнездото в него до броя на рамките, заети от пчелите. След около 10 дни майката във втория корпус ще започне да снася, вземам я и я използвам по предназначение. Махам преградата.

Ако през тези 10 дни има обилно постъпване на нектар, то има смисъл да се постави между разплодното гнездо и корпуса с младата майка корпус със суш. В такъв случай корпусът с младата майка остава отделен от семейството с непрекъсната преграда. Семейството, в което се придава младата майка е целесъобразно да се подхрани със захарен сироп 1:1 по 1 л в ден, подхранването започва един ден преди придаването на майката и завършва на третия. След вземането на майката твърдата преграда между първия и втория корпус се маха. Разделителната решетка на първия корпус оставям. Рамките във втория корпус увеличавам до 12. Десет дни след вземането на плодната майка проверявам рамките на втория корпус за маточници. Отчупвам ги. При нужда от замяна на майката в маточното семейство махам разделителната решетка между корпусите.

След известно време в кошера остава само една майка. Важно е тя после да работи в първия корпус под разделителната решетка. Може такава операция по получаването на плодни майки да се проведе в други семейства, обслужвани по метода на пчеларстване със самосмяна на майката, и да имаме в най-изгодни срокове (края на май) необходимото количество висококачествени плодни майки.

Предоставено от в. Пчела и кошер

Пчеларство със самосмяна на майките в кошери Дадан-Блат
18309
 

Последни материали
Виж
Първа среща на агроминистъра с ръководството на БАК
До 23 май ще бъде готов правилникът за прилагане на закона за земята
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
Свързани материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини