Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.12.2007 г.

Кога трябва да отбиете зайчетата

Кога трябва да отбиете зайчетата

Зайчетата се отбиват на различна възраст, което зависи от климатичните условия и от приетите системи на отглеждане. Най-разпространено в практиката е отбиването на 45-дневна възраст. Но при уплътнени озайчвания отбиването става на 28-дневна възраст; при полууплътнените - на 35-40-дневна възраст, а при бройлерното отглеждане - от 28 до 56-60-дневна възраст. Отбиването е много съществен момент от развитието на младите животни и затова към него трябва да се пристъпи с необходимото внимание.

То може да се извърши по няколко начина:

Чрез едновременно отбиване на цялото зайчило. С отделяне на майката от зайчетата и периодичното й връщане към тях в течение на няколко дни.

Чрез отбиване в първия ден на най-добре развитите и най-едри зайчета, а след 2-3 дни - и на другите. Този начин е най-резултатен при високомлечните зайкини, защото, от една страна, става постепенно намаляване на млечността, а от друга - създават се благоприятни условия за изостаналите в развитието си зайчета по-дълго време да бозаят.

Кога трябва да отбиете зайчетата
2614
 

Последни материали
Виж
Въпреки подобрените запаси от влага в почвата след майските дъждове
Прогнозата за тазгодишната реколта от рапица в Украйна е песимистична
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
Свързани материали
Виж
Заек капама
Заек капама
Заек капама
Заек по ловджийски
Кюфтета от заешко месо със сметана и лук
Заек по манастирски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини