Начало » Новини » Интервю
18.04.2024 г.

Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България

Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България

Снимка: sinor.bg

Почти 30 години предприятието за преработка на плодове и зеленчуци „Конекс Тива“ е на българския пазар, като за този период компанията се е превърнала в основен износител на консерви за САЩ, Канада и Европейския съюз. Експортът заема 97-98% от реализацията, като половината от продукцияата е предназначена за Северна Америка, а другите 50% намират добър пазар в европейските страни, което е сериозна атестация за качеството на това производство.

Срещаме се със съсобственика на „Конекс Тива“ Константин Ламбрев по време на наскоро преминалата годишна среща на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, на която бяха поканени и редица земеделски производители, партньори на преработвателните заводи. Основният въпрос към него е защо компанията не предлага по-голяма част от производството и на българския пазар, където родният потребител цени качествените продукти. Отговорът обаче кореспондира с мнението и на самите земеделски производители, за които вътрешната търговия се превръща във все по-оляма пречка вижте интервюто с производителите на праскови от Сливен Коста Петров и Апостол Евтимов.

Според Константин Ламбрев, колкото и да е развита модерната търговия, оказва се, че вътрешният ни пазар не е достатъчно добре структуриран. „За нас се оказва много по-лесно да изнесем един контейнер с продукция, отколкото да продадем един палет или кашон в България. Търсените обеми тук са малки, а разходите за транспорт и логистика - твърде високи. Това оскъпява крайно много нашата продукция. Стигали сме до парадокса цена на наш продукт, който предлагаме в България на определена цена, на рафтовете в САЩ да струва по-евтино, отколкото в България“, посочва Ламбрев. „Странни са нещата, ако трябва да сравним разходите, които сме направили за корабен транспорт, мита и всичко останало, сравнявайки с цената на вътрешния пазар. Всички ни обвиняват, че предлагаме високи цени, а всъщност търговската верига е изкривена“, заключава бизнесменът.

На въпроса дали преработвателите и производителите на суровина са постигнали онзи търсен баланс за предварителна договорка между двете страни, така че фермерите да имат сигурност в реализацията, а преработвателите – в качеството и редовните доставки, Ламбрев посочи, че специално тяхната компания поддържа добри партьорски връзки с доставчиците. „Лично за мен това е една изстрадана борба от много години - защото производителите на плодове и зеленчуци и преработвателите трябва да си говорят. Всичко друго е отживяла форма на това кой на кого и какво ще диктува. След като сме в една лодка, трябва да вървим заедно“, категоричен е Ламбрев.

Колкото до личния му опит, „почти 30 години сме на пазара, от които почти 25 години работим и се стремим да работим с едни и същи доставчици. При нас партньорството с производителите на суровини е традиция. Имаме доставчици, с които имаме над 10-15 години съвместна работа и се стремим да нямаме големи проблеми с тях. Още преди периода на засаждане се опитваме да им дадем информация за нашите потребности от суровини и те знаят, че изпълняваме количествата, въпрос на сътрудничество с фермерите е“, посочи още експертът.

По повод другия голям проблем – със срива в производството на българска суровина, Ламбрев припомня, че „в последните 10 години сме свидетели на едно безкрайно намаляване на производството и от двете страни – и на плодовете и зеленчуците, и на преботката им. За последните 20 години над 80% е спадът в производството и на двата сектора. Дори в доскоро силни райони в производството на зеленчуци вече не можеш да намериш домати или чушки дори в домашните градини на хората. Няма как това рефлектира и върху индустрията. Именно затова и стимулите за този сектор трябва да са реални.

Бизнесът не вярва и в данните на статистиката, защото при нея никъде не са разделени суровините на индустриални и на пресни плодове и зеленчуци за местния пазар. Това силно изкривява данните, още повече че и самите фермери и преработватели не подават точни данни, така че не може да се говори за представителност на тази статистика. А без подобни данни няма как да се правят и бизнес прогнози от страна на преработвателите.

На въпроса дали вижда някаква светлина в тунела, Ламбрев посочи, че конкурентоспособността може да се постигне с иновации, но по темата има много висящи въпроси, без отговор. „Няма как да бъдеш конкурентоспособен в производството на суровини, ако добивът ти е на 50% от добива на другите. Не говорим за качеството и сортирането на продукцията. Ние в България като преработватели сме принудени да извършваме допълнителни операции, които никъде по света колегите не извършват. А именно сортиране, оценка на качеството, първоначално почистване на суровината, но такива са реалностите“.

"Въпросът с безопасността на храните е много важен, а тежестта за всичко е прехвърлена върху преработвателите. Извършваме анализи, опитваме се да обучаваме доставчиците в използването на препарати. В същото време други пазари, които бяха много назад като турския например вече ни изпреварва сериозно. Въпреки, че навремето бяхме много преди Турция, сега ролите са разменени и много трудно може да очакваме някакъв пробив в близките години“, заключава Константин Ламбрев.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
2939
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Празникът на светите равноапостоли Константин и Елена
Християнски празници
Почитаме паметта на светите равноапостоли Константин и Елена
Християнски празници
На свети Константин и Елена в жертва се принася бяло животно
Решения на Министерския съвет
Създава се ново село Свети Константин на територията на община Пещера
Зараза
Изолирано е първото огнище на „птичи грип” в бургаското село Константиново
Консервна индустрия
Последните дъждове са пагубни за реколтата от пипер и сини домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини