Начало » Новини » Страната
21.05.2021 г.

Празникът на светите равноапостоли Константин и Елена

Християнски празници
Празникът на светите равноапостоли Константин и Елена

wikipedia

На 21 май християнската църква почита паметта на светата Елена и сина й свети Константин, император на Римската империя от края на 3 и началото на 4 век от н.е. Флавия Юлия Елена, позната също като Света Елена, Елена Августа и Елена от Константинопол (250 – 330), била наложница (или може би съпруга) на римския император Констанций Хлор и майка на сина им император Константин I, наричан Константин Велики.

Считана е от православието и римокатолицизма за светица, прочута със своето благочестие.

Според историческите хроники, Елена е издирила точното място на Голготата в Ерусалим и е наредила там да се извършат разкопки, в резултат на което е открит Гроба господен и Светия кръст.

На 80-годишна възраст според някои източници Елена е изпратена начело на мисия за събиране на християнски реликви от нейния син император Константин I, който обявява Рим за християнски град. Елена пропътува повече от 1440 мили от Рим до Йерусалим. Градът все още се престроява след разрушаването му от предишния император Адриан, построил храм на Венера на мястото на гробницата на Исус в близост до Голготата.

Според легендата Елена влязла в храма заедно с епископ Макарий и избрала място, където да започнат разкопките, което довело до изкопаването на 3 кръста, включително Светия кръст и гвоздеите от разпятието.

Елена напуска Йерусалим и източните провинции през 327, за да се завърне в Рим, като след нейното пътуване до Изтока Елена умира в присъствието на своя син Константин. Някои от реликвите, които открива, са складирани в двореца ѝ в Рим, който по-късно е преправен в манастир „Санта Кроче“.

Според народните обичаи на днешния ден нестинарите извършват своите ритуални танци върху жарта, датирани от времето на траките. Езическата обредност на празника вероятно е породена от култовете към огъня (и слънцето) в античните мистерии - древногръцките (за спечелване на земеделски блага) и в християнските начални обреди (за възраждане чрез носене на запалени свещи в процесия).

На 21 май също като на Гергьовден моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село (махала), а именниците посрещат гости.

Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото, следователно в аграрен план именно това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве.

На днешния ден имен ден празнуват българите, носещи имената Костантин, Костадин, Елена, Елка и др.

Празникът на светите равноапостоли Константин и Елена
6002
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини