Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.04.2024 г.

Бор за листно и кореново подхранване

Бор за листно и кореново подхранване

Борът е много важен за растенията микроелемент. Дефицитът му оказва негативно влияние върху развитието, цъфтежа и продуктивността на отделните култури, което се изразява в различна степен. Борът няма свои „депа“ в растенията, което означава, че ако в старите листа има достатъчни количества, той  не може да премине в новите.

Ключови роли на бора в растенията

1. Участва в клетъчното делене. Борът е необходим за регулиране на клетъчното делене и диференциацията (специализацията) на клетките, което е много важно за образуване на нови тъкани и органи в растенията.

Отличен доматен разсад само за 22 дни

2. Повишава устойчивостта на растенията към стрес – екстремни температури, суша, засоляване на почвата, неблагоприятни климатични условия.

3. Участва в метаболитните процеси, включително синтеза на нуклеинови киселини, протеини, въглехидрати и други важни компоненти.

4. Борът насърчава плододаването. Липсата на бор може да доведе до синтез на потискащи растежа хормони от растенията, което в крайна сметка ще се отрази негативно на процеса на плододаване и развитие на семената.

5. Подобрява качеството на плодовете. Наличието на достатъчни количества бор може да подобри цъфтежа на растенията, а също вкуса, аромата и съхранението на плодовете.

Как влияе недостигът на бор?

Недостигът на бор води до различни патологии: деформация на стъблата и листата, ограничен растеж (нанизъм) и негативно влияние върху общото развитие. Важно е да осигурим на растенията достатъчни количества бор на всеки етап от развитието им за оптимално развитие и растеж.

Особености

За подхранване на растенията с бор се използва обикновено борна киселина, ако не торим с комплексни торове, съдържащи този елемент. Важно е да знаем, че борната киселина не се разтваря в студена вода, затова тя трябва да бъде гореща. За целта разтваряме в по-малко количество вода, нагрята до 70-80 градуса по Целзий, разреждаме до необходимото количество и използваме за напояване или пръскане.

Как да подхранваме различните култури?

Доматите се подхранват с разтвор на борна киселина два пъти.

Първото се провежда преди цъфтеж, но когато бутоните вече са се формирали – 1 г борна киселина на 10 л вода, а разходът е 1 литър на 1 м2

Второто подхранване се прави в началото на плододаване. Във фаза поява на плодовете доматите се подхранват, като към разтвора на борна киселина (10 г на 10 л вода) може да се добави и дървесна пепел в обем от 1,5-2 л. Предварително се заливат с гореща вода и след охлаждане се долива до 10 л. Преди поливане 1 л смес се разрежда до 10 л работен разтвор, а нормата е 1 л на всеки храст. Това подхранване не само ускорява плододаването, но и повишава устойчивостта на доматите на фитофтора.

Краставиците се подхранват по същата схема, но концентрацията на бора е два пъти по-малка – 0,05% (на 10 л вода се добавя 5 г борна киселина). Борът подобрява вкусовите качества на краставиците, стимулира формирането на завръзи и развитието на плодовете, способства развитието на кореновата система и устойчивосттта на растенията на засушаване.

Ягодите се подхранват два пъти на сезон, като първото се извършва в началото на пролетта. За 10 л вода се използва 1 г борна киселина и 1 г калиев перманганат (10 л се използват за напояване на около 30 растения).

Второто подхранване се извършва преди цъфтеж, но когато пъпките са готови да се отворят. Използват се 2 г борна киселина и 2 г калиев перманганат на 10 л вода за пръскане на растенията.

Може към този разтвор да се добави и дървесна пепел – 1 чаша (250 мл) дървесна пепел се залива с 1 л вряща вода, разбърква се и се оставя да престои 24 часа, а след това запарката се филтрира.

Бор за листно и кореново подхранване
33955
 

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Планът по заетостта осигурява заплати на 10 хиляди безработни, наети от бизнеса
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
Още 2 месеца
НСИ припомня: До 1 юли фермерите подават годишните си отчети
Черно море
Отпада забраната за улов на бели пясъчни миди
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини