Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.04.2024 г.

Бор за листно и кореново подхранване

Бор за листно и кореново подхранване

Борът е много важен за растенията микроелемент. Дефицитът му оказва негативно влияние върху развитието, цъфтежа и продуктивността на отделните култури, което се изразява в различна степен. Борът няма свои „депа“ в растенията, което означава, че ако в старите листа има достатъчни количества, той  не може да премине в новите.

Ключови роли на бора в растенията

1. Участва в клетъчното делене. Борът е необходим за регулиране на клетъчното делене и диференциацията (специализацията) на клетките, което е много важно за образуване на нови тъкани и органи в растенията.

Отличен доматен разсад само за 22 дни

2. Повишава устойчивостта на растенията към стрес – екстремни температури, суша, засоляване на почвата, неблагоприятни климатични условия.

3. Участва в метаболитните процеси, включително синтеза на нуклеинови киселини, протеини, въглехидрати и други важни компоненти.

4. Борът насърчава плододаването. Липсата на бор може да доведе до синтез на потискащи растежа хормони от растенията, което в крайна сметка ще се отрази негативно на процеса на плододаване и развитие на семената.

5. Подобрява качеството на плодовете. Наличието на достатъчни количества бор може да подобри цъфтежа на растенията, а също вкуса, аромата и съхранението на плодовете.

Как влияе недостигът на бор?

Недостигът на бор води до различни патологии: деформация на стъблата и листата, ограничен растеж (нанизъм) и негативно влияние върху общото развитие. Важно е да осигурим на растенията достатъчни количества бор на всеки етап от развитието им за оптимално развитие и растеж.

Особености

За подхранване на растенията с бор се използва обикновено борна киселина, ако не торим с комплексни торове, съдържащи този елемент. Важно е да знаем, че борната киселина не се разтваря в студена вода, затова тя трябва да бъде гореща. За целта разтваряме в по-малко количество вода, нагрята до 70-80 градуса по Целзий, разреждаме до необходимото количество и използваме за напояване или пръскане.

Как да подхранваме различните култури?

Доматите се подхранват с разтвор на борна киселина два пъти.

Първото се провежда преди цъфтеж, но когато бутоните вече са се формирали – 1 г борна киселина на 10 л вода, а разходът е 1 литър на 1 м2

Второто подхранване се прави в началото на плододаване. Във фаза поява на плодовете доматите се подхранват, като към разтвора на борна киселина (10 г на 10 л вода) може да се добави и дървесна пепел в обем от 1,5-2 л. Предварително се заливат с гореща вода и след охлаждане се долива до 10 л. Преди поливане 1 л смес се разрежда до 10 л работен разтвор, а нормата е 1 л на всеки храст. Това подхранване не само ускорява плододаването, но и повишава устойчивостта на доматите на фитофтора.

Краставиците се подхранват по същата схема, но концентрацията на бора е два пъти по-малка – 0,05% (на 10 л вода се добавя 5 г борна киселина). Борът подобрява вкусовите качества на краставиците, стимулира формирането на завръзи и развитието на плодовете, способства развитието на кореновата система и устойчивосттта на растенията на засушаване.

Ягодите се подхранват два пъти на сезон, като първото се извършва в началото на пролетта. За 10 л вода се използва 1 г борна киселина и 1 г калиев перманганат (10 л се използват за напояване на около 30 растения).

Второто подхранване се извършва преди цъфтеж, но когато пъпките са готови да се отворят. Използват се 2 г борна киселина и 2 г калиев перманганат на 10 л вода за пръскане на растенията.

Може към този разтвор да се добави и дървесна пепел – 1 чаша (250 мл) дървесна пепел се залива с 1 л вряща вода, разбърква се и се оставя да престои 24 часа, а след това запарката се филтрира.

Бор за листно и кореново подхранване
33504
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Обзор на Софийска стокова борса за периода 9-12 април 2024 година
Липсва предлагане на зърно на борсата с изключение на хлебната пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини