Отглеждането на качествен разсад е свързано с осигуряване на подходящи условия – температура, влажност, подхранване и осветеност. Практиката показва, че най-често проблеми възникват при поддържане на необходимата температура, което влияе пряко върху растежа и развитието на растенията.
Всяка култура има свои характерни особености, които трябва да се вземат предвид за създаване на вътрешен микроклимат при отглеждане на разсада. Обособени са три основни групи по отношение на температурните условия:
1-ва група – растения, чийто разсад се развива при оптимални температури 13-15 градуса по Целзий и включва всички видове зеле;
2-ра група – растения, които са умерено взискателни към топлината (16-18 градуса) и включва лук, праз, салати, целина, цвекло;
3-та група – растения, изискващи топлина (20-24 градуса) и по-популярни сред тях са доматите, пиперът, патладжанът и всички култури от семейство Тиквови.
Различни са и изискванията по отношение на оптималните температури на отделните етапи от развитие на разсада.
Температури преди поникване на семената
До поникване на семената обикновено не е необходима светлина, но през този период те се нуждаят от определена температура и влажност. Понякога започват да покълват и при температури от 14-16 градуса, но все пак е нужно да се съхраняват на топло. Добре е да се покрият с пластмасово фолио или стъкло, за да се осигури микроклимат и да се поддържа постоянно ниво на влажност.
Температурният режим за различните култури е както следва:
домати – 20-25 градуса;
пипер – 25-30 градуса;
патладжан – 25-30 градуса;
краставици – 25-28 градуса;
зеле – 18-20 градуса.
Температури в началния период след поникване на разсада
Веднага след поникване на разсада е необходимо малко по-хладно, но добре осветено място. Температурите трябва да бъдат 17-18 градуса, защото „промяната на климата“ ще спре растежа на надземната част, но ще стимулира развитието на кореновата система.
Малко „стрес“ закалява растенията и насърчава по-добро развитие в бъдеще. При по-ниски температури растенията се държат от 7 до 10 дни. Ако пренебрегнем този период, тогава разсадът ще израсне бързо нагоре, но ще остане тънък, слаб и крехък.
Оптималните температури за периода са:
домати – дневни 12-16 градуса, а нощни 8-10 градуса;
пипер – дневни 13-16 градуса, а нощни 8-10 градуса;
патладжан – дневни 13-16 градуса, а нощни 8-10 градуса;
краставици – дневни 15-17 градуса, а нощни 12-14 градуса;
зеле – дневни 10-12 градуса, а нощни 6-10 градуса.
Температури през следващите седмици
Последващият период температурата трябва да се повиши отново. Това се отнася не само за температурата на въздуха, но и за тази на почвата. Ако тя не се затопли до праговата стойност от 14 градуса, тогава усвояването на фосфор и азот ще бъде нарушено, а растенията няма да могат активно да поглъщат вода и да нараства кореновата им система. При по-нататъшно понижаване на температурата на почвата до 10-12 градуса, кореновата система изпада в разновидност на анабиоза и не могат да поглъщат хранителни вещества. Прегряването на почвата е също толкова опасно, колкото и преохлаждането.
За повишаване температурата на почвата и ограничаване на потока студен въздух, добре е да се създаде „въздушна възглавница“ за контейнерите с разсада. Това може да се постигне, ако се повдигнат на стойка.
Поддържането на подходящ температурен режим за разсада е много важно за живота на растенията, за устойчивостта им на болести, неприятели и неблагоприятни условия. Сега те залагат основите на бъдещата реколта.