Начало » Новини » Коментари
12.02.2024 г.

Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми

На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми

Снимка: sinor.bg

Соразумението, което днес представителите на Българската аграрна камара (БАК) ще подпишат с министър председателя Николай Денков, със сигурност работи в полза не само на членовете от камара, но и на хилядите малки и средни производители от другите браншови организации, които по необяснима причина не получават пълна и истинна информация от лидерите си за хода на досегашните преговори. В същото време същите тези лидери готвят от утре продължение на протестите, странно премълчавайки факта, че част от исканията им (особено по отношение на Зелената сделка) са поставени за разрешение в днешното споразумение, но за изпълнението е нужно време, защото зависи от бъдещите договорки между правителствата в ЕС с Еврокомисията и останалите европейски институции.

В споразумението е записано, че България ще настоява за дерогацията на ДЗЕС 6,7,8 и за тази стопанска година, което по същество е пред договаряне и на ниво ЕС.„Българската държава ще отстоява и позиция, с която да защити интересите на българските стопани за търговията с Украйна“ и това се подчертава дебело в документа. Страната ни поставя важни предложения и по линия на Зелената сделка, посочиха от БАК. Министър председателят е поел отговорност при съставяне на бюджета на МЗХ за следващата година да се вземе предвид всички нужди на земеделските производители преди окончателното му приемане в НС, като това обществено обсъждане също ще бъде записано вътре!

НАЗ: Разграничаваме се от другите протести 

Колкото до останалите важни финансови искания не само за зърнопроизводството, но и за уязвимите сектори – животновъдство, производството на плодове и зеленчуци и др. в споразумението от днес е записано, че кабинетът ще осигури до 31 март нужния бюджет за изплащане на ставките от 1-ви транш по т.нар. „украинска помощ“, като ставките ще бъдат същите като през 2023.

По отношение на украинските компенсации за зърнопроизводителите са поставени тавани за едно стопанство, което е важно на фона на ограничения национален бюджет. За стопанствата с до 3 хил. дка, чиито ставки са по 20 лв. на дка и ще се превеждат на два транша, таванът за една ферма е 60 хил. лв. Таванът за стопанствата с над 10 хил. дка е 100 хил. лв., като помощта ще се отпусне само за притежаваните до 10 хил. дка.

Припомняме, че до 3 000 дка ставката е 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3 000 дка до 6 000 дка - 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6 000 дка до 10 000 дка - 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември). Вторите траншове ще се преведат само ако Еврокомисията удължи това компенсиране и след 30 юни тази година.

Активно ще се работи и по законодателството, което би сложило ред в досегашните поземлени отношения – след като миналата седмица едноименният комитет дискутира предложенията за промени Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за днес следобед е насрочено ново заседание, на което се очаква окончателно да се одобрят клаузи от разделите „Споразумения за масиви за ползване по чл. 37в от ЗСПЗЗ“; Споразумения за масиви за ползване по чл. 37ж от ЗСПЗЗ“; Разпределение на пасища, мери и ливади по чл. 37и от ЗСПЗЗ“; „Провеждане на търгове за отдаване под наем или аренда на обработваеми земи от ДПФ по реда на чл. 24а от ЗСПЗЗ“, както и правилника за прилагането му.

В днешното споразумение с кабинета ще бъде записано, че в срок до края на февруари ще бъде подписана втора част с концепция за всеки закон ( с изключение на тези, които вече са пред завършване) като бъде точно и конкретно описано какво ще се промени и с каква цел! Като тази втора част на споразумението ще съдържа ясна политическа отговорност за тези промени! Става въпрос за законите за арендата, за браншовите организации, за Аграрната камара, за търговията с храни, за кооперативите, за земеделските кооперации

Другите важни теми, по които работата е пред завършване, това са промените в Стратегическия план, взимането на пробите за самоконтрол и изискванията на нитратната директива, съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
8199
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Дава се зелена светлина за екоизискванията за многократна употреба на продуктите
Предстои ратифицирането му от ЕП и държавите-членки
ЕС и Нова Зеландия подписаха споразумение за свободна търговия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини