Начало » Новини » Света
11.07.2023 г.

ЕС и Нова Зеландия подписаха споразумение за свободна търговия

Предстои ратифицирането му от ЕП и държавите-членки
ЕС и Нова Зеландия подписаха споразумение за свободна търговия

Европейският съюз и Нова Зеландия подписаха споразумение за свободна търговия, чиято цел е да увеличи двустранните търговски потоци с 30% през следващите 10 години, съобщи електронното издание Agriland. Сделката ще доведе до намаляване на мита за общо 140 млн. евро годишно за компаниите от ЕС, изнасящи стоки за Нова Зеландия, още от първата година на влизането си в сила. Оценки на Европейската комисия сочат, че годишният износ на страните от общността може да нарасне до 4,5 млрд. евро, докато инвестициите на ЕС в Нова Зеландия могат да се увеличат с до 80%. Споразумението включва и задължения в областта на устойчивото развитие, включително в рамките на Парижкото споразумение за климата, както и за основните трудови права.

Според ЕК сделката създава нови възможности за европейските фермери и производители на храни. Ще бъдат отменени митата върху вноса в Нова Зеландия от ЕС за свинско месо, сирената, вината, включително пенливите, шоколада, захарните и сладкарските изделия, както и за тестените изделия.

Особено внимание обаче се обръща на интересите на производителите на чувствителни селскостопански стоки в ЕС като млечните продукти, говеждото и овчето месо, етанолът и сладката царевица, за които не е предвидено либерализиране на търговията с Нова Зеландия. Вместо това споразумението ще разреши вноса от Нова Зеландия с по-ниски или нулеви мита в ограничени количества чрез митнически квоти. В съответствие със споразумението 10 хил. тона висококачествено говеждо от новозеландски  крави, отглеждани на паша, ще бъдат внасяни в ЕС при понижено мито от 7,5%. Освен това 15 хил. тона сухо мляко ще бъдат внасяни годишно при мито от 10%, както и 25 хил. тона сирене и 3500 тона суроватка с високо съдържание на белтъчини. Намалено е и митото върху вноса в общността на над 35 хил. тона масло.

„Това съвременно споразумение за свободна търговия разкрива големи възможности за нашите компании, фермери и потребители и от двете страни. Благодарение на безпрецедентните социални и климатични задължения то съдейства за справелив и зелен растеж, като същевременно увеличава икономическата сигурност в ЕС”, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Споразумението ще бъде изпратено в Европейския парламент за утвърждаване, а впоследствие трябва да бъде ратифицирано от държавите-членки и Нова Зеландия, за да влезе в сила.

Преговорите за зона за свободна търговия между ЕС и Нова Зеландия започнаха през юни 2018 г., като до март 2022 г. бяха проведени 12 кръга преговори, последвани от обсъждания. Преговорите приключиха на 30 юни 2022 г., когато бе обявено постигането на споразумение.

ЕС и Нова Зеландия подписаха споразумение за свободна търговия
3580
 

Последни материали
Виж
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Откриха огнище на птичи грип и в животновъден обект в Пловдивско
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Слънчогледовото поскъпна, докато соевото поевтиня
Египет закупи на търг над 100 000 тона растителни масла
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
Свързани материали
Виж
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини