Начало » Новини » Страната
27.02.2024 г.

Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора

Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектор Земеделие днес в МЗХ. Под документа подписа си сложиха министър Вътев, Сдружение „Обединени земеделски производители“,  „Национална асоциация на картофопроизводителите“, „Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове“, „Съюз на гъбопроизводителите в България“ и „Съюз на развъждащи местни породи овце и кози в Република България“. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Документът отчита депозираната декларация на браншовите организации и съдържащите се в нея искания, систематизирани в дванадесет точки, както и че диалогът на всички нива е предпоставка за постигане на справедливи и устойчиви резултати.

Споразумението предвижда да бъде предоставена през 2024 г. помощ de minimis в секторите черупкови плодове, култивирани гъби и трапезни картофи. Ще бъде създадена работна група за изготвяне на предложения при разработване на политики в земеделието относно районирането в страната спрямо климатично-почвената карта.

Предвижда се още да бъде създадена работна група за анализ и препоръки по Стратегически план, включваща представители на страните по споразумението и други организации на земеделски производители, както и да се предприемат необходимите действия от МЗХ за промяна на ДЗЕС 6 с цел премахване на изискванията за обработка на терените с наклон над 10% в планинските и полупланински райони.

Страните се споразумяха, че преди започване на бюджетната процедура за Бюджет 2025 ще се извърши задълбочен анализ за необходимите средства, за да се отговори на нуждите на земеделските стопани по сектори, който да бъде предмет на широко обществено обсъждане, и след това средствата да бъдат заложени в бюджета на МЗХ и ДФЗ за 2025 г.

МЗХ ще отправи запитване до други държавни членки за законодателните практики при тях и след обобщение на информация ще се създаде междуведомствена група, с участие на браншови организации и други заинтересовани лица, в която да се обсъдят и изготвят предложения за изменение и допълнение на Наредба №12 от 23 август 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита.

Споразумението предвижда още МЗХ да предприеме необходимите действия за изготвянето на законопроект за изменение и допълнение на Закон за собствеността и ползването на земеделските земи. Страните по настоящото споразумение да входират в МЗХ предложенията си за изменения на закона, които ще бъдат внесени за разглеждане в Консултативен съвет по поземлени отношения и комасация, както и МЗХ да изготви законопроект за изменение и допълнение на Закон за подпомагане на земеделските производители. Документът отчита, че въпросът с искането на браншовите организации във връзка със системата за монигоринг и контрол е разрешен от ДФ „Земеделие“.

Предвижда се още търсене на решение за оптимизиране на проверките на селскостопанските техники, след което ще бъде подготвена Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 3 февруари 2016 г.

Също така МЗХ ще изготви законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители за уреждане структурата и функциите на Взаимоспомагателен фонд за прилагане на инструменти за управление на риска в земеделието и ще създаде Консултативен съвет за разработване на политики за развитие на планинското и полупланинското земеделие в Република България.

„Екипът на МЗХ е в постоянен диалог с организациите на земеделските производители и въпросите, породени от предизвикателствата пред сектора, се решават в рамките на създадените Консултативни съвети“, каза в заключение министър Вътев.

Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
5187
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
Нанесени от предишното ръководство на държавното дружество
От Ел Би Булгарикум сигнализираха прокуратурата за 1,5 милиона лева вреди
Земеделският министър ще ги връчи на директора на Напоителни системи
Подписани са 24 договора за напояване по подмярката за инвестиции в инфраструктура
Споразумение с Банката за развитие на Съвета на Европа
Банката за развитие вече ще финансира зелени проекти за малкия бизнес
България остава сред страните с недостатъчна влага в почвата
Най-топлото време от 30 години в ЕС подпомага развитието на есенниците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини