Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.02.2024 г.

Опасен вредител по лука

Начини за борба с мухата
Опасен вредител по лука

Снимка: sinor.bg

Луковата муха Delia (Chortophila, Hyelemia) antiqua e повсеместно разпространена в нашата страна, катож папада кромида (Allium cepa) и по-рядко чесъна (Allium sativum). За фермерите е важно да знаят, че плевелните видове от рода Allium имат значение за поддържане на жизнения кръговрат на насекомото.

Възрастното прилича доста на къщната муха, на цвят е сивкаво до пепеляво. Върху горната страна на гръдния дял има надлъжна ивица, а гърдите му са жълти. На дължина възрастното стига 6 – 7 мм. Яйцето е овално, млечно бяло с дължина 1,1 мм. Ларвата е жълтеникава, лъскадва, няма крака и глава. Предният дял е стеснен, а задният – удебелен. На дължина стига 10 мм. Характерна особеност са конусовидните израстъци в задния край на ларвата. Какавидата наподобява бъчвичка, върху която отчетливо личат тъмнокафяви брадавички. Дълга е 7 – 8 мм.

Мухата D. antiqua има две поколения годишно и частично трето. Какавидата презимува в почвата на дълбочина около 15 см. Мухите се появяват през пролетта, когато цъфти вишна и глухарчето. От цъфтящите растения те се хранят с нектар и дозряват полово. След оплождането снасят яйцата по луковите пера, върху почвата около растенията, както и по самите луковици. Женските снасят на купчинки от 4 – 6 яйца, но на едно растения могат да бъдат преброени няколко десетки яйца от различни мухи. Яйцеснасянето може да продължи до месец и половина. При почви с 30 – 80% пределна полска влагоемност (ППВ) ларвите се излюпват до една седмица. Сухите и преовлажнените почви са неблагоприятни за размножаването на луковите мухи. Продължителните валежи и хладното време също влияят отрицателно върху популацията на D. antique.

Ларвите се проникват в растенията през основата на листата. След това дълбаят надлъжни ходове по посока на луковицата. Нападнатите растения изостават в развитието си, бледнеят на фона на здравите, а по-късно полягат на земята и изсъхват. При прегледа на площите с лук такива растения лесно могат да бъдат изскубнати от почвата. При това ферментиралият сок в мястото на повредата излъчва характерната миризма на гнило. В процеса на изхранването ларвата може да се прехвърли и да повреди няколко растения, изминавайки около 50 см.

Ларвите завършват развитието си за около 17 – 18 дена и какавидират в почвата. Мухите от новото поколение се появяват в началото на юни. Снасят яйца по късно засадения лук. Излюпените ларви се хранят между люспите на луковиците.

За да намалите щетите от луковата муха, трябва да засадите зеленчука в оптималните срокове. Закъсняването увеличава опасността от повече повреди. Осигуряването на благоприятен хранителен и воден режим, при който растенията са здрави и се развиват по-бързо, намалява повредите. Когато растенията са слаби, ларвите нападат повече растения, за да се изхранят. Редовните прегледи на насажденията и навременното изваждане и унищожаване на нападнатите растения трябва да предхожда употребата на химически препарати (инсектициди).

Употребата на инсектициди е насочена срещу възрастните по време на летежа. Две пръскания през около седмица намаляват значително популацията и съответно броя на нападнатите растения. При това растенията, подлежащи на химическа защита, са с височина до 10 см. Изборът на инсектициди и тяхната употреба става съобразно с посочените карантинни срокове за продукта. Друг начин е внасянето на препарати за растителна защита в почвата.

В специализираните източници е посочен препаратът Форс 1,5 Г (гранулат) с активно вещество тефлутрин. Той е от втора професионална категория. Дозата е кг / дка. Ефикасен е и срещу телени червеи. Други инсектициди са Метеор и Дека (течни продукти).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Опасен вредител по лука
19928
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Мерки за справяне
Причини да пожълтяват листата на лука
Съвети към градинаря
Дали можем да предотвратим появата на луковата муха?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини