Европейският пазар, който свали цените на яйцата още през февруари, даде сериозно отражение и върху българския пазар, като за първи път преди Великден в търговските вериги бройката се продава за 20 стотинки, показа проверка на Синор.БГ. По данни на министерството на земеделието още през февруари европейските цени на едро се понижиха с около 11%, достигайки 152,47 евро/100 кг (или 0,181 лв./бр.).
В България сривът беше още по-голям – за един месец от януари до февруари цената на едро на едно яйце се понижи с 19 на сто, достигайки 119,86 евро/100 кг, или 0,142 лв./бр. Последва леко увеличение, което продължи до края на март.
Така преди Великден потребителите могат да избират яйца на сравнително ниски цени, но за пореден път разликата между вносните и български яйца си остава. Докато в търговските вериги продуктът се предлага за 20 стотинки, то във фирмените магазини на българските птицеферми яйцата се движат от 24 до 40 стотинки в зависимост от тяхната големина.