Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.11.2017 г.

Латинката е красиво цвете с многостранна употреба

От незапомнени времена тя е на голяма почит в българския дом. За нея се споменава и в наши народни песни. Малцина обаче знаят колко е полезна, освен че е много красива. Латинката (Tropaeolum majus) е едногодишно тревисто растение, пренесено в Европа от Перу. У нас се отглежда на открито в дворни градини, на балкони и в оранжерии за рязан цвят.
Универсалното използване на латинката като декоративен вид се дължи на богатото разнообразие от форми.
Срещат се с ниски или с пълзящи стъбла, които може да достигнат 2,5 м дължина. Листата са с неправилна овална форма, наподобяваща штит. Прикрепени са перпендикулярно на листната дръжка. Баграта им е светлозелена, със сребрист блясък и с восъчен налеп. Цветовете представляват много красиви фунийки, които в задния долен край завършват с шпора. Тя е много сочна и вкусна, тъй като в нея се събира ароматен нектар. Най-често цветовете на латинката са жълти, оранжеви или червени, но има и червеникавовиолетови, розови и в други нюанси. Особено оригинални са тъмно до кадифенокафяво обагрените. Плодовете са неправилно овални кутийки с грапава повърхност. По едри са от грахово зърно. Добре отглежданите растения през цялата вегетация образуват непрекъснато нови листа и цветове, от които се оформят сочни плодове.
Това красиво растение може да е удоволствие във всяка дворна градина. За да се развие добре, латинката изисква да бъде настанена на огрявани от слънцето места. Тя е топлолюбиво растение. И най-слабите слани силно я засягат, което е причина у нас да бъде отглеждана само като едногодишно растение. Семената и обаче успешно презимуват в почвата, поради което никне като самосевка в дворните градини. По-добре е обаче да се събират и засяват по наше желание. Към почвата латинката е взискателна. Тя трябва да е богата на хранителни вещества, дълбоко обработена и през целия вегетационен период да е постоянно умерено влажна. С торенето обаче и не бива да се прекалява, защото растенията се развиват буйно, листата им стават големи и цветовете се губят в тях.
На открито семената се засяват през пролетта (април) на редове през 50 см един от друг, а в реда през 20 см. Така се оформят лехи, бордюри и цветни петна.
Основната грижа през цялата вегетация е да се полива в зависимост от температурата и количеството на падналите валежи. Окопава се само в началото на растежа. След около 30 дни стъблата, полегнали върху почвата, се оплитат така, че е невъзможно да се окопава. Евентуално появилите се плевели се отстраняват на ръка.
Латинката е отлично медоносно растение. Отглеждането й във всеки дом носи красота и здраве. Някои нейни специфични качества и определят достойно място и в кухнята.
Всички надземни органи на латинката се консумират. Имат приятен, леко парлив вкус и специфичен аромат. Съдържат етерични масла, които имат способност да спират развитието на стрептококите, на стафилококите и на салмонелите. Съдържанието на витамин С в пресните листа е от 200 до 400 мг%. В цветовете са открити флавоноиди.
Латинката широко се използва като храна и подправка в кухните на Средна Европа и в Кавказ. Стъблата и листата са подходяща подправка на ястия от месо и зеленчуци. Зелените плодове са много вкусни мариновани с оцет и копър. От тях може да се приготвят красиви гарнитури за студени блюда. Вкусните с пищна багра цветове са оригинален материал за украса на салати, на студени десерти, на майонеза и на сандвичи. За целта е необходимо да се приложат повече въображение и художествен вкус.

Лекува болести, предпазва косата

Латинката намира приложение в народната медицина. При бъбречни заболявания се препоръчва 30-40 г листа да се консумират два пъти дневно. Сокът е отлично антисептично средство – достатъчни са 10-12 г или около 2 чаени лъжички. Може да се смеси с равно количество пчелен мед. Той е и доказано средство за заздравяване на косата. За целта в корените на рядката, изтощена и окапваща коса пресният сок се втрива по веднъж през ден. След 15 минути се изплаква. Когато се употребява системно, растежът на косата се стимулира.

Латинката е красиво цвете с многостранна употреба
22278
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Няколко причини да садим латинка в градината
Радва ни в градината, на балкона или на терасата
Латинката грее с чудни оранжеви цветове
Многогодишната латинка цъфти през септември
Семената запазват кълняемостта си до 3 години
Огнената латинка
Латинките са предпочитано цвете за балкона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини