Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Аспержи никнат от земята

Разсадете през ранната пролет

Аспержата е многогодишно растение и се отглежда заради сочните, млади леторасти, наричани свещи, които се развиват от пъпки на коренищата. Напролет пъпките прорастват и образуват дебели, безцветни стебла. Те са сочни, крехки и снежнобели докато не се появят на повърхността на почвата. Тогава те придобиват различен цвят – розов, тъмновиолетов или зелен. Впоследствие се развиват в тънки, груби, тревисти, зелени стъбла с много разклонения и достигат на височина 1,5 – 2,5 м. Те са покрити с игловидни клонки – кладодии, неправилно наричани листа.

Аспержата е двудомно растение с равно съотношение между мъжките и женските растения. Мъжките растения дават по-голям брой, но по-тънки свещи, а женските обратно – по-малък брой, но по-едри. Образуват червени плодчета, в които се намират семената, но те не трябва да се консумират, защото са отровни.
Добри предшественици са житни и бобови култури, както и окопните тикви и картофи.
Аспержите предпочитат почви, които не се преовлажняват или заблатяват, слабо кисели до неутрални с рН 6 – 6,5 до 7,0. Да са структурни и рохкави, с южно или югоизточно изложение, защитени от студените ветрове през пролетта. Могат да се отглеждат на едно и също място повече от 10 години.

Аспержата се размножава по два начина – по вегетативен чрез разделяне на коренища, който се използва рядко или чрез семена с предварително произведен разсад. Семената се засяват в подготвени лехи към края на април, когато почвата се затопли добре. След оформянето им през 20–25 см се правят браздички с дълбочина 3–3,5 см, в които семената се засяват през 4–5 см. Покриват се с торопочвена смес. Те никнат бавно и затова се накисват предварително при температура 25–30 С, в продължение на 3–5 дни във вода, която се сменя през 10 часа. След това се поставят в навлажнен тензух при същата температура и се поддържа постоянна влажност. На 5 – 6 ден започват да покълват. Преди засяването леко се подсушават. За получаване на разсад за декар са необходими 50–60 г семена. Когато разсада достигне височина 7–8 см се прорежда и на 8–10 см се оставя по едно растение. По-късно се правят 2–3 окопавания с едновременно леко загърляне. Подхранват се 1–2 пъти с амониева селитра или чрез шербетуване. Редовно се поливат и плевят. До есента развиват коренище и 3–4 стъбла. През октомври, след пожълтяване на растенията, стъблата се отрязват на 3–4 см от почвената повърхност и изнасят навън. През зимата лехите се покриват с 4–5 см слама, за да се предпазят от студа.

Разсаждането става рано напролет. Дълбоко изораната почва през есента се браздува на разстояние е 1,20–1,30 м за производството на бели (етиолирани) свещи, а на зелени – 1,10 м. Дъното на браздите е с ширина 30–40 см, а почвата се изхвърля в междуредието. В тях се внася 150 кг оборски тор за 100 кв.м и се накопава с почвата на дълбочина 10–12 см. Преди самото разсаждане в дъното на браздите се оформят ямки на разстояниие 40-50 см за производство на бели свещи и на 40-45 см за зелени, чиято среда се запълва с малка купчина пръст и върху нея се поставя коренището. То се покрива с 3 – 4 см торопочвена смес, притъпква се леко и след това се покрива с още 6 – 8 см почва.

Аспержи никнат от земята
5683
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
С времето реколтите ще стават все по-задоволителни
Покрийте аспержите с почва, почистете загиналите части
Пикантно ястие с кладница и аспержи
Ще са ви нужни знания и много търпение до първата реколта
За да берете аспержи, засадете ги сега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини