Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.09.2017 г.

Накратко за дизайна на пътечките в градината

Камък, дърво или бетон изборът е ваш

За най-подходящ материал за пътеките в двора се счита естественият камък. Благодарение на голямото му разнообразие от форми, разцветки и фактури, е възможно да го използвате както за цялостно покритие, така и да оформите отделни “стъпки”, като оставите между камъните и плочите разстояние от 20-30 см. Тези места можете да посипете с плодородна почва, да засеете на нея тревна смеска или да засадите почвопокривни растения, които не се боят от стъпкване: тлъстига, мащерка, ацена.
При устройството на такива пътеки със стъпки на моравата плочките трябва да се поставят на пясъчна основа, вдълбана в почвата, тогава те няма да ви пречат при косенето на тревата.
Не изглежда добре, когато при пресичането на две пътеки, се образуват прави, а още по-зле и остри ъгли. Те трябва да се декорират или с някакви растения, или с инертни материали. По такъв начин ъгълът зрително се смекчава.
Често се използва съчетанието от няколко вида покрития: камъни с дърво, големи каменни плочи с чакъл, камъни с пясък или бетон.

Дърво или бетон
Грижите за дървените пътечки са достатъчно сложни, а и в мрачното и студено време те стават доста хлъзгави. Сега на пазара могат да се намерят различни бетонни плочки, които имитират дори дърво и освен това могат да ви служат доста по-дълго време. Бетонните пътечки са удобни, практични и вашата фантазия в този случай не е ограничена от нищо. Можете да ги направите и на стъпки, но главното е дебелината на бетона да не е по-малка от 10 см. След като материалът изсъхне на повърхността му можете да направите някакви рисунки или пък да му придадете избрана от вас форма.
Пътечките, които водят към дома, стопанските постройки и на тези места, където трябва да се минава с товари, трябва да имат по-здрава основа, гладка повърхност и ширина не по-малка от 80 см. В този случай идеално покритие са клинкерните тухли или тротоарните плочки. А пътечките, които водят към местата за почивка или “зелената стая” в градината, могат да се оформят с по-голяма фантазия. Трябва само да помните, че те трябва да се съчетават с общата цветова гама и вид на дома, а също така да се вписват и в стила на участъка.

Накратко за дизайна на пътечките в градината
5212
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Накратко за ябълката – лидер в овощната градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини