Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.08.2017 г.

През март премахнете сухите листа от ягодовите лехи

Време е за второто зимно пръскане в овощната градина

През март трябва да се премахнат сухите листа от ягодовите лехи. За да се предотврати разпространението на болести, те се събират и изгарят. Ягодите се подхранват с около 25-30 г. на кв.м амониева селитра. Извършва се резитба на касиса и резитба на малините, като при малините дължината на плододаващите стъбла се съкращават с една пета. Младите костилкови овощни дръвчета се засаждат до средата на март, а семковите - до края на същия месец. В края на март се извършва присаждане на будна пъпка и на калем от предпочитани и подходящи за съответния район сортове. Всички овощни видове е желателно да бъдат подхранени с амониева селитра. При необходимост второто зимно пръскане на овощните се извършва в края на февруари и началото на март, преди разпукване на пъпките.
През март се извършва предцъфтежно профилактично пръскане. Чрез него се ограничава плътността на щитоносните въшки, червения овощен акар, листните въшки, листните бълхи, листозавивачките, педомерките, ранното и късното кафяво гниене и др.
При семковите овощни видове се ограничава зимуващата зараза от огнен пригор, струпясване по ябълката и крушата, ябълков молец, ябълков цветопробивач и крушов пъпкопробивач, голяма крушова листна бълха, ябълков златист хоботник и др. При костилковите се намалява нападението от бактериен пригор, сачмянка, къдравост по прасковата, кривули по сливата и джанката, червени листни петна по сливата, вишнев сливов и червенокрил плодов хоботник и др. При ягодоплодните се ограничава петносването на пъпките и засъхването на летораслите на малината, листните напетнявания по ягодата, ягодовото хоботниче и ягодовото стъблохоботниче и др.
Пръскането трябва да се извърши в ясни и тихи слънчеви дни, с температура около 10-12 градуса.
Срещу струпясването по ябълката и крушата при благоприятни условия се провеждат сгъстени предцъфтежни пръскания, особено във фаза миши уши, с Бордолезов разтвор 1%, Каптан 50 ВП - 0,3%, Купроксат ФП - 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, и др.
Срещу брашнестата мана по ябълката се използват препаратите Байфидан 250 ЕС - 0,015%, Фолпан 80 ВДГ - 0,15%, които могат да се комбинират с пръсканията срещу струпясването.
Срещу къдравостта по прасковата преди цъфтежа могат да се приложат препаратите Дитан М-45 - 0,3%, Скор 250 ЕК - 0,02% и други.
Срещу петносването на пъпките и засъхването на летораслите на малината при височина на летораслите 15-20 см се пръска с Бордолезов разтвор 1%, или Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%.
Срещу обикновената крушова листна бълха, крушовия пъпкопробивач и ябълковия цветопробивач се прилагат препаратите Вазтак 100 ЕК - 0,02%, Децис 2,5 ЕК - 0,03%, Номолт 15 ЕК - 0,1%, Суми алфа 5 ЕК - 0.03% и други. Те се използват само при плътност на неприятелите над прага на икономическа вредност - за обикновената крушова листна бълха 1 възрастен индивид и 8-10яйца на 8-10 торбести клончета; за крушовия пъпкопробивач и ябълковия цветопробивач по 3 бръмбара на 1 дърво.

През март премахнете сухите листа от ягодовите лехи
4926
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини