Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.07.2017 г.

Коледна звезда

Нуждае се от светлина и топлина

Едно от малкото растения, които носят едно бляскаво усещане за празника, е коледната звезда. С неповторимите си червени цветове при ярко обагряне на прицветниците това растение внася специален уют и колорит в дома и топлина на коледната трапеза.
Внесено е от Мексико в началото на миналия век, първоначално в САЩ. До Втората световна война коледната звезда е непозната в Европа. Нашествието на растението за празника, започва от 70-те години.
Истинското има на коледната звезда е Euphorbia pulcherrima или Poensettia (в търговията). Името й идва от формата на стъблото. Добре гледаното растение има контури на петлъчева звезда, добре разположени, умерено прибрани с богато листно изобилие и ярък цвят на прицветниците, често бъркани с истинските й цветове. Реалната красота на коледната звезда са обагрените й прицветници, докато същинските й цветове – малки и бели, са почти незабележими, без декоративна стойност.
Как се отглежда?
В родината (Мексико) коледната звезда е многогодишно дървовидно растение. Нуждае се изключително много от въздушна влажност и топлина, не по-ниска от 18°. Всичко нужно за пълната й красота е направено в процеса на отглеждане. Тя се отглежда в продължение на 6 месеца до пускането й за продажба, с много дейности по нейната поддръжка; хормонално ретардиране на растежа (тъй като е много буйно растяща), за да се пригоди за домашни условия и търговски вид.
Единственото много важно условие е 2 пъти в месеца да се подхранва с до 2 г /л тор с акцент на калий (калиев нитрат или нитрогенкалий).
Чудесни екземпляри на коледната звезда ще намерите в разсадника на „Озеленяване ЕАД „ в столичния квартал „Дружба”. Тук ще ви предложат растение, което да ви радва за Коледа и след това, а най-добре и за следващата Коледа.
Цветето има дълъг живот, ако се спазват препоръките за отглеждане, обясняват от „Озеленяване ЕАД. След Коледа, листата на растението опадват. Още, когато е малко (около 10 см), то се пензира (отчупват се връхчетата) на петото коляно от нивото на почвата нагоре, като така се стимулира бързото разклоняване на 5 стъблени дяла, погледнато отгоре.
През лятото коледната звезда ще даде нов прираст, появяват се първите листа. Трябва да започнете да я оставяте на много осветено място, но да се осигурява поливане и въздушна влажност. Почвата трябва да е влажна, но не преполята.
Водещи фирми в селекцията на коледна звезда са :
Sygenta (Fischer), Dumen (Red Fox), Florema (Biken Camp). Сортовете, отглеждани в Озеленяване ЕАД са : Already Red – чудесен сорт с пламтящочервени едри листа; Pimpernel Red – малиновочервен, компактен вид; Freedom Red – яркочервена, богата корона с големи листа, нуждае се от повече пространство;
Stargayser Red – нов сорт, яркочервена окраска, нискотемпературен вид;
Новостите в селекцията се държат основно от Dumen (Red Fox) със сортовете: Premium Red и неповторимо красивия Premium Picasso, генетично ниски сортове с прекрасно обаяние и компактност, нискотемпературен вид (до 16°).
Тези сортове, произведени от Озеленяване ЕАД, не се нуждаят от особен вид затъмняване, за да се оцветят прицветниците, но е желателно след 19-20 ч. през есенния период да се осигури покой и липса на светлина на растението, за да се подготви за следващата Коледа. Подходящи за целта са по-непосещаемите и спокойни стаи у дома (дори компютърната светлина пречи на покоя). Това е най-голямата тайна за отглеждането на коледна звезда в домашни условия, защото тя е цвете на късия ден.

Коледна звезда
8515
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово
Коледната звезда
След понижаването на ДДС за храните
Повече козунаци на коледната трапеза в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини