Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.11.2017 г.

Коледната звезда

Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) е от семейството на млечките. Днес е един от коледните символи на Америка, а в последните десетилетия се цени много и в Европа. Култивирана още от ацтеките като лечебно растение и за получаване на червена боя от прицветниците, днес коледната звезда се отглежда като декоративно растение практически в целия християнски свят. За първи път тя е предлагана на американския пазар като рязан цвят и саксийно растение през 20-те години на ХХ век от Пол Еке. Той полага основите на една от най-големите компании в САЩ за селекция и производство на това изумително растение. В България през последните години коледната звезда се налага като масова култура за зимните празници. С красивите си червени листа тя пленява душите на хората и създава приятно настроение. Според търговците продажбите надминават около 150-200 хил. бройки годишно.

Нежна заради светлината

Коледната звезда е типично растение на късия ден и през продължителното лято развива листната си маса, а “зацъфтява” през зимата, когато денят е къс. Затова основна грижа на любителите на това растение е осигуряването на 10 часа светлина и 14 часа абсолютна нощ. Ако не се погрижите това да бъде така, коледното храстче никога няма да оцвети листата си.
Характерното при коледната звезда е оцветяването в червено, бяло, розово на прицветниците, а не на същинските цветове на растението. Листата дори запазват формата си. Цветът на коледната звезда е блед, жълтеникав, с червени краища, и трудно би се забелязал на фона на красивите прицветници. Ако съумеете да запазите красотата им, те могат да ви радват около 2-3 месеца. За да пробудите цветовете по листата й, от началото на октомври трябва да започнете с осигуряването на точния светлинен режим на растението. След 10-часов светъл ден трябва да я засенчите за 14 часа, като можете да използвате кашон, да я преместите в гардероб или килер. Трябва да знаете обаче, че дори и най-малките светлинки могат да оставят красивото ви растение без червена багра. През този период коледната звезда се нуждае и от повече калий, затова трябва да й давате нужната доза торове, за да подпомогнете промяната на прицветниците.
Покоят е важен

След отминаването на коледните и новогодишните празници растението скоро губи декоративността си и заради това често бива изхвърляно. Някои любители на тропическото растение обаче могат и да задържат саксията вкъщи, осигурявайки й условията, от които се нуждае, за да се развие. След “прецъфтяването” трябва да осигурите период на покой, в който растението се полива с по-малко вода. Този етап от развитието на растението продължава около 2 месеца, в които коледната звезда трябва да се настани на светло място. В това време тя ще развие листната си маса. Можете и да пресадите и да подрежете клонките. За да се развие красиво растение, оставете на всяко клонче по две-три възелчета. От спящите пъпки в тях ще се появят нови разклонения. През лятото коледната звезда се гледа като типично зелено растение - трябва да й осигурите слънце и много пространство, за да направи обем. В природата този храст достига ширина до 1.5 -2 м, но при нашите условия на открито максималната й ширина е до 60-70 см. През лятото, когато расетнието се развива вегетативно, може да се подхранва с разтвор на комплексен тор N P K = 20:10:20 в концентрация 1 г./л. за развитие на листна маса.

Размножаването

Размножаването на коледната звезда става чрез вкореняване на зелени връхни резници през лятото. Резниците с добре развита коренова система се засаждат в неголеми саксии в богата, но много рохка почва с рН =5.5-6.5 и достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение. В периода на развитие растенията се нуждаят от достатъчно светлина и температури 17-21 градуса през нощта и 20-24 градуса - през деня, в зависимост от сорта. В периода на цъфтеж могат да се запазят същите температурни стойности, при което се развиват по-едри прицветници, но растенията са по-изнежени и нетрайни. Ако нощните температури се снижат с 2-3 градуса, прицветниците ще са по-дребни, но растенията са по-устойчиви в домашни условия.
За няколко месеца след пресаждането можете да си направите различни форми на храстчето. За тази цел обаче трябва да използвате още първите моменти след засаждането на коледната звезда. Един от най-важните фактори за развитието й е използването на проверени почви, които са чисти от зарази. Сред най-качествените смеси са тези на “Терамикс”, които дават добри резултати, тестват се в лаборатория и не се използват оборски торове, които са носители на много зарази.

Най-честите болести и неприятели

Коледната звезда е сред най-нежните растения. Тя се напада от доста вредители. Тъй като листата й имат нежна покривна тъкан, най-често стават жертва на оранжерийната белокрилка и листните въшки. Много е податлива и на коренови заболявания - гъбни и бактериални зарази, и затова е добре почвата, която се използва, да бъде максимално чиста. Ако има зарази в почвата, то корените на растението много бързо ще загният и листата й ще повехнат. Причината за това е невъзможността на корените да усвояват вода. В този случай върховете им са загнили и само бързото лечение може да спаси растението. Лечението предвижда много бързо изваждане на растението, изрязване на болните части на корените, третиране с фунгицид. След това саксията с коледната звезда може да се сложи на топло и сенчесто място и да се направи полиетиленова камера за намаляване на изпарението, защото в противен случай тя може да загуби листата си.
В борбата с белокрилката трябва да се използват най-малко три препарата с активно вещество от различни групи, което е препоръчано от специалистите по растителна защита. Няма универсален препарат за лечение, защото белокрилката е много бързоизменчива, цикълът й е 7 дни и за кратък период може да унищожи растението.

Сортове

Поради големия непрекъснато нарастващ интерес към коледната звезда с нейната селекция се занимават редица водещи цветарски компании, предимно в САЩ, Холандия и Германия. Ежегодно на големите изложения за цветя селекционерите показват нови сортове с различно оцветени прицветници. Освен класическите червени в различните им нюанси, на пазара се предлагат и с бели, жълти, розови и мраморни прицветници. През тази година най-новата атракция на европейските борси се очаква да бъде сортът Милениум - с едри червени цветове, селекциониран от немската фирма Фишер. В момента се работи основно върху предлагането на по-нискотемпературни серии, които изискват по-ниска температура на отглеждане, за да се икономисват разходи. Това оказва влияние и на отглеждането й в домашни условия. Традиционно температурата за отглеждането на коледната звезда е около 21 до 24 градуса, на пазара обаче могат да се намерят и сортове, които могат да се отглеждат при 18 градуса.

Коледната звезда има различни приложения. Тя може да украси дома ви не само в саксия, но и като рязан цвят. В много страни по света тя се използва и за букетно цвете. Така по коледните празници могат да се намеря клонки, от които да си направите украса. С участието на коледната звезда могат да се направят много хубави аранжировки. Особено привлекателни могат да изглеждат композициите, в които участват сортове от една серия. Обикновено те са представени в различни нюанси. Сред най-добрите попадения са аранжировките, при които се комбинират с контрастни растения. Модата в световен мащаб очертава тенденцията на пазара да се налагат коледни звезди, чиито листа са тъмнозелени, а прицветниците са обагрени в различни краски. Така при анранжиране могат да се съчетаят бяло с тъмнозелено, червено с тъмнозелено и да се допълнят от други растения, които имат подобни изисквания към средата. Красиво изглежда комбинацията между коледна звезда и цинерария, която има сребристи листа, или пък се използват фикуси, които обагрят композицията с бели и шарени листа. Сред най-разпространените украси обаче са дребните коледни звезди, които греят в комбинация със зелени клонки на празничната маса.



Малките хитрости
- Коледната звезда има кратък период на производство. За 4-5 месеца тя може да огрее празничната ви трапеза.
- Стандартът за продажба на красивото цвете е то да е компактно и да е пропорционално развито спрямо съда, в който се отглежда. Важно е растението да бъде добре разклонено, с поне 7-8 разклонения и да бъде с къси около 1-1.5 см разстояния между листата.
- Не купувайте коледна звезда от павилиони, сергии или растения, които са стояли навън. Отгледаното растение може да понесе до 5 градуса температура, но само ако не е стояло продължително време
и корените не са повредени. Ако вземете такова растение и го внесете на стайна температура, то има голям риск да умре. Причина за това е гниенето на корените.
- Обезателно да се проверява долната част на листата за белокрилка.
- Когато отглеждате коледна звезда вкъщи, никога не трябва да наливате вода в подложката на саксията. Корените на коледната звезда се нуждаят от кислород, а наличието на вода запушва отворите на дъното на саксията.
- Трябва да избягвате прекаленото поливане, тъй като дългото стоене във вода също води до загниване на корените. Поливайте капризното растение с хладка вода около 28-35 градуса, и то най-добре чрез потапяне. Това може да стане, като потопите в съд с вода саксията до половината за кратко време, след което я изцеждате и връщате обратно на подложката.

Автор: Юлияна Стоичкова

Коледната звезда
17835
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово
Нуждае се от светлина и топлина
Коледна звезда
След понижаването на ДДС за храните
Повече козунаци на коледната трапеза в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини