Румънските пекари очакват населението на страната да сложи на коледната си трапеза над 8 млн. козунака, след като понижаването на ДДС за храните от 24% на 9% в средата на годината доведе до ръст в търсенето на хранителните стоки, съобщи електронното издание Romania Insider. За мнозина румънци козунакът е основна част от традиционната коледна трапеза и през миналата година пекарите бяха приготвили 7,3 млн. броя, а през тази очакват да реализират 8,1 млн. „Трябва да бъдем реалисти, през тази година козунакът е с 12% по-евтин заради понижаването на ДДС”, заяви Аурел Попеску, президент на Румънската асоциация на работодателите в пекарския бранш.
Нараснал е и износът на румънски козунаци за Германия, Великобритания и скандинавските държави, но най-големите доставки заминават за страни с големи румънски общности като Италия и Испания, обясни Попеску.
Румънските пекари пък спечелиха войната с „вносния козунак”, след като над 80% от потребителите в страната предпочетоха родното производство, добави той. Немалко търговски компании поръчаха вносните продукти, тъй като срокът им на годност е по-дълъг, но им се налага да ги раздават като коледни подаръци на служителите си. Вносните козунаци са с друг аромат, а румънците са свикнали с вкуса на орехи и какао. Местните производители пък досега са регистрирали над 70 традиционни рецепти за изготвянето на козунаците в министерството на земеделието.
Независимо от разликите в отделните румънски региони, тестеният продукт е с близки вкусови качества в цялата страна. Макар румънците да го смятат за свой традиционен продукт, той е добре познат в цяла Югоизточна Европа, най-вече в България и Молдова, отбелязват от електронното издание.