Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.07.2017 г.

Коледна звезда

Нуждае се от светлина и топлина

Едно от малкото растения, които носят едно бляскаво усещане за празника, е коледната звезда. С неповторимите си червени цветове при ярко обагряне на прицветниците това растение внася специален уют и колорит в дома и топлина на коледната трапеза.
Внесено е от Мексико в началото на миналия век, първоначално в САЩ. До Втората световна война коледната звезда е непозната в Европа. Нашествието на растението за празника, започва от 70-те години.
Истинското има на коледната звезда е Euphorbia pulcherrima или Poensettia (в търговията). Името й идва от формата на стъблото. Добре гледаното растение има контури на петлъчева звезда, добре разположени, умерено прибрани с богато листно изобилие и ярък цвят на прицветниците, често бъркани с истинските й цветове. Реалната красота на коледната звезда са обагрените й прицветници, докато същинските й цветове – малки и бели, са почти незабележими, без декоративна стойност.
Как се отглежда?
В родината (Мексико) коледната звезда е многогодишно дървовидно растение. Нуждае се изключително много от въздушна влажност и топлина, не по-ниска от 18°. Всичко нужно за пълната й красота е направено в процеса на отглеждане. Тя се отглежда в продължение на 6 месеца до пускането й за продажба, с много дейности по нейната поддръжка; хормонално ретардиране на растежа (тъй като е много буйно растяща), за да се пригоди за домашни условия и търговски вид.
Единственото много важно условие е 2 пъти в месеца да се подхранва с до 2 г /л тор с акцент на калий (калиев нитрат или нитрогенкалий).
Чудесни екземпляри на коледната звезда ще намерите в разсадника на „Озеленяване ЕАД „ в столичния квартал „Дружба”. Тук ще ви предложат растение, което да ви радва за Коледа и след това, а най-добре и за следващата Коледа.
Цветето има дълъг живот, ако се спазват препоръките за отглеждане, обясняват от „Озеленяване ЕАД. След Коледа, листата на растението опадват. Още, когато е малко (около 10 см), то се пензира (отчупват се връхчетата) на петото коляно от нивото на почвата нагоре, като така се стимулира бързото разклоняване на 5 стъблени дяла, погледнато отгоре.
През лятото коледната звезда ще даде нов прираст, появяват се първите листа. Трябва да започнете да я оставяте на много осветено място, но да се осигурява поливане и въздушна влажност. Почвата трябва да е влажна, но не преполята.
Водещи фирми в селекцията на коледна звезда са :
Sygenta (Fischer), Dumen (Red Fox), Florema (Biken Camp). Сортовете, отглеждани в Озеленяване ЕАД са : Already Red – чудесен сорт с пламтящочервени едри листа; Pimpernel Red – малиновочервен, компактен вид; Freedom Red – яркочервена, богата корона с големи листа, нуждае се от повече пространство;
Stargayser Red – нов сорт, яркочервена окраска, нискотемпературен вид;
Новостите в селекцията се държат основно от Dumen (Red Fox) със сортовете: Premium Red и неповторимо красивия Premium Picasso, генетично ниски сортове с прекрасно обаяние и компактност, нискотемпературен вид (до 16°).
Тези сортове, произведени от Озеленяване ЕАД, не се нуждаят от особен вид затъмняване, за да се оцветят прицветниците, но е желателно след 19-20 ч. през есенния период да се осигури покой и липса на светлина на растението, за да се подготви за следващата Коледа. Подходящи за целта са по-непосещаемите и спокойни стаи у дома (дори компютърната светлина пречи на покоя). Това е най-голямата тайна за отглеждането на коледна звезда в домашни условия, защото тя е цвете на късия ден.

Коледна звезда
8507
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово
Коледната звезда
След понижаването на ДДС за храните
Повече козунаци на коледната трапеза в Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини