Начало » Новини » Света
03.06.2017 г.

ЕП подкрепи увеличаване на квотите за внос на селскостопански продукти от Украйна

Без пшеницата, доматите и карбамида

С гласуване в пленарна зала Европейския парламент одобри разширяване на част от търговските преференции за Украйна, предоставени в рамките на споразумението за асоцииране към Европейския съюз и по-конкретно – с подписването на Дълбокото и всеобхватно споразумение за зона за свободна търговия с източноевропейската държава, влязло в сила то 1 януари 2016 г., съобщиха от пресцентъра на законодателния орган на общността. Измененията бяха приети с 475 гласа „за“ срещу 102 „против“, с 61 „въздържал се“.

ЕП подкрепи предложението на Европейската комисия за увеличаване на квотите за безмитен внос на пчелен мед, царевица, ечемик, овес, обработено зърно и гроздов сок, но не и това за пшеницата, доматите и карбамида. Квотата за безмитен внос на царевица ще бъде увеличена с 650 хил. тона до 1,05 млн. тона, на ечемик – 350 хил. тона до 600 хил. тона, на надробено и обработено зърно – със 7,8 хил. тона, на овес – с 4 хил. тона до 8 хил. тона, на пчелния мед – с 3 хил. тона до 8 хил. тона и на гроздовия сок – с 500 тона до 10 500 тона. Квотата за пшеницата остава на ниво от 950 хил. тона, а за преработените домати – 10 хил. тона. Според клаузите на споразумението за зоната за свободна търговия Украйна може да внася безмитно в ЕС общо 36 позиции, но само до определени количества. За говеждото месо това са 12 хил. тона, за прясното мляко, киселите млека и останалите киселомлечни продукти – 8 хил. тона, за сухото мляко, маслото и продуктите от яйца – по 1 500 тона, за яйцата – 3 хил. тона, за свинското месо – 40 хил. тона, за захарта – 20 хил. тона, за чесъна – 500 тона.

„С предоставянето на допълнителни временни търговски преференции Европейският парламент подкрепя текущите реформи в Украйна, съдейства за укрепването на малките и средни предприятия и осигурява необходимия тласък за увеличаване на търговските потоци. Надявам се, че тези мерки ще дадат тласък на нашите отношения и ще помогнат на Украйна.“, заяви докладчикът Ярослав Валеса, евродепутат от Полша. Евродепутатите обаче подчертаха, че борбата срещу корупцията става условие за предоставяне на Украйна на преференциален достъп до пазара на ЕС. Освен това тепърва предстои ЕП да започне преговори с националните правителства за окончателно утвърждаване на увеличението на безмитните квоти.

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, докато делът на източноевропейската държава в търговията на Европейския съюз е едва 0,8%. Износът на Украйна за ЕС се оценява на 12,7 млрд. евро за 2015 г., докато вносът е възлязъл на 13,9 млрд. евро.

В коментар на българския евродепутат Момчил Неков, разпространен от неговия пресофис след гласуването, се подчертава, че българските производители ще бъдат подложени на още по-голям натиск от безмитния внос от източноевропейската държава. „Украйна е страна съсед и партньор на Европейския съюз. Вярвам, че трябва да работим и сътрудничим с нея. За мен обаче приоритет трябва да бъдат интересите и притесненията на европейските и в частност на българските производители. Аз не подкрепих предложението за увеличаване на безмитния внос на няколкото селскостопански и индустриални продукти, защото производителите в моята страна България усещат натиск от сега съществуващия безмитен режим. Миналата година хиляди тонове мед останаха нереализирани в България заради внос от трети страни. Производители на маслодайни култури също усещат натиск от вноса от Украйна. В света на неолиберлизма и свободната търговия ние задушаваме европейския производител, категоричен е Неков. Той посочи, че пред европейския производител има редица законови изисквания, екологични стандарти и ред други предизвикателства, а с улесняването на вноса се увеличава конкуренцията. „Нека направим единния европейски пазар достъпен и работещ за европейския производител“, призовава евродепутатът.

По данни на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България след споразумението за асоцииране на Украйна е регистриран спад в износа на сурови масла от България. Същевременно доставките на слънчогледово масло от Украйна за ЕС са се увеличили 2,7 пъти. Българските преработватели не са в състояние да се конкурират с украинските и губят пазарни позиции, твърдят от сдружението.

ЕП подкрепи увеличаване на квотите за внос на селскостопански продукти от Украйна
5145
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини