Начало » Новини » Страната
28.05.2017 г.

Пилешкото месо запазва цената си

sinor

Традиционно през лятото цените на пилешкото месо тръгнат нагоре. В края на май обаче предлагането остава на старите нива и това личи от анализа на пазара за периода 17 – 24 май. При замразените пилета средно за страната цената се е движела около 3,66 лв./кг, което е с 0,3% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, цените на продукта са в границите от 2,60 лв./кг (Ямбол) до 4,35 лв./кг (Добрич).

В четири области се наблюдава седмично понижение на стойностите в рамките на 0,8% (Плевен) - 3% (Бургас), докато в София и Пловдив продуктът поскъпва, съответно с 0,5% и 2,4%.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) остава 4,53 лв./кг. По области, продуктът се търгува в големите супермаркети на цени от 4,09 лв./кг (София) до 4,97 лв./кг (Смолян), без ценови изменения по области.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле във веригите са средно с 0,87 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,82 лв./кг в Ямбол.

Предлагането на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) се запазва в ценовия интервал от 4,39 лв./кг (Шумен) до 5,23 лв./кг (Кърджали). При липсата на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на дребно на замразено пиле за страната в тези обекти остава на нивото от предходната седмица - 4,73 лв./кг.

Цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са средно с 1,07 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,98 лв./кг в Ямбол.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО е с 4,4% по-висока от тази в ГТВ.

При прясно охладените пилета цените на едро до 24 май е била в диапазона от 3,70 лв./кг (Търговище) до 4,67 лв./кг (Благоевград и Бургас). Изменение спрямо предходната седмица се регистрира само в три от областите – покачване с 2,2% в Сливен и Ямбол и с 4% в Бургас. В резултат, средната стойност за страната се повишава с 0,2%, до 4,36 лв./кг.

Предлагането на дребно на охладеното пиле във веригите е на цени от 4,24 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 4,94 лв./кг (Кюстендил). В пет области се отчитат разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -2,2% (Видин) до +11,4% (Варна). Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети се повишава с 0,4% на седмична база, до 4,58 лв./кг.

 

През наблюдавания период средната цена на дребно на охладеното пиле в търговските вериги за страната е с 0,22 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока достига до 0,99 лв./кг в Габрово.

В осем области цените на охладеното пиле в големите супермаркети са с между 0,01 лв./кг (Разград и Шумен) и 0,17 лв./кг (Добрич) по-ниски от тези на едро.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле за поредна седмица се задържат в границите от 4,43 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен, без седмични изменения по области. Така, средната стойност за страната остава 4,92 лв./кг.

 Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,56 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика продължава да е най-висока във Велико Търново и Габрово (1,25 лв./кг). Изключение са областите София и Русе, където цените на охладеното пиле в ДТО са съответно с 0,01 лв./кг и 0,20 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са със 7,4% по-високи от тези в големите търговски вериги. 

Пилешкото месо запазва цената си
6523
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини