Начало » Пазари » Зърно
09.04.2024 г.

Пазарът на царевицата e в ценови застой

Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой

На 28 март Министерството на земеделието на САЩ (USDA) изненадва пазара с ниската си оценка  за площите  за нова реколта от царевица в САЩ и по-малки от очакваните запаси от фуражната култура  към 1 март. Борсата в Чикаго реагира с най-голямо дневно покачване на цените на царевицата от юли насам –  близо 9 долара, от $167,50/т до $176,40/т. Но ценовият възход не продължи дълго и информациите за подобрение на агрометеорологичните условия в царевичния пояс на САЩ (Средния Запад) и канцелирането на вече сключени договори от страна на Китай. Джим Маккормик, хеджиращ стратег в AgMarke коментира „Понастоящем вали доста силен дъжд и сняг в Средния Запад, което е добре, тъй като голяма част от пояса беше необичайно сух в началото на пролетния сезон на засаждане“. В крайна сметка равновестното влияние на тези фактори обуслови стабилизиране на пазара в Щатите и формирането на хоризонтален страничен тренд в много тесни граници $167-175 за тон.

Борса Париж, царевица

На борсата в Париж,  за разлика от Щатите царевицата демонстрира по-твърд тон на развитие, като през периода 1 март – 2 април юнският контракт фуражно зърно поскъпна на Euronext с 21,50 евро от 171,25 до 192,75/т и в момента се търгува около това равнище. Търговците споделят, че дъждовните условия все още предизвикват безпокойство както във Франция, така и в редица западноевропейски страни по отношение на пролетната сеитба. Участниците в зърнената търговия в Европа обаче не виждат сериозни предпоставки за развитие на възходящия тренд предвид гравитиране на американския пазара към  ниските мартенски стойности и намаленото търсене на царевица от страна на Китай.  Поднебесната империя планира да увеличи сеитбата на високодобивни сортове ГМО царевица през 2024 г., като правителството на страната приканва вносителите да намалят доставките на зърно от внос, за да подкрепят вътрешния пазар и да стимулират разширяването на посевните площи. Освен това и   прогнозите за новата реколта от царевица в ЕС са оптимистични. Европейската организация на търговците със зърнени храни, маслодайни семена, растителни масла и шротове  известна като COCERAL прогнозира увеличение на производството на царевица в ЕС през 2024 г. с близо 2 млн.т, в сравнение с 2023 г. – до 64,32 млн.т. Тази позитивна прогноза са очаквания по-висок добив във Франция и Румъния.

Производство на царевица в  ЕС - 27, в млн. тона

Производство царевица

Прогнозата на Международния съвет по зърното (IGC) също е благоприятна – 64,2 млн.т, в сравнение с 62,0 млн.т очаквани от Съвета за 2023/24 г. и 53,1 млн.т произведени през 2022/23 г.

IGC в мартенския си доклад прогнозира намаление на производството на царевица в Украйна през 2024/25 г. с 1,8 млн.т спрямо текущия сезон – до 27,7 млн.т. В същото време експертите очакват запазване на експортния потенциал на страната на равнище на 2023/24 г. (21,5 млн.т) благодарение на натрупания рекорден преходен запас от 5,0 млн.т. Прогнозата на COCERАL  за размера на новата украинска реколта също е по-благоприятна – 28,29 млн.т.

Мая Асенова

София, 9 април 2024 г. 

Пазарът на царевицата e в ценови застой
2420
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини