Начало » Пазари » Животинска продукция
27.09.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

Седмична ценова справка

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 4,08 лв./кг, с 0,2% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, цените на тържищата се задържат в диапазона от 3,75 лв./кг (Велико Търново) до 4,48 лв./кг (Благоевград). В шест от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,2% (Бургас и Ямбол) – 5,1% (Пловдив). В други пет области цените на едро на замразеното пиле бележат слабо повишение с между 0,5% (Стара Загора) и 2,3% (Враца), коментират експерти на МЗХ.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,57 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 5,15 лв./кг (Разград). Леко понижение на цените на седмична база се регистрира в областите Бургас, Сливен и Ямбол (с по 1,1%), а увеличение - в София (с 2,2%) и Пловдив (с 2,6%). Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в ГТВ остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,81 лв./кг.

Разликата между цените на едро и тези на дребно на замразеното пиле в ГТВ е средно 0,73 лв./кг, като по области варира от 0,29 лв./кг в Благоевград до 1,20 лв./кг в Силистра.

В другите търговски обекти (ДТО) замразеното пиле продължава да се търгува на цени от 4,70 лв./кг (Сливен) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в две области е отчетено седмично изменение на стойностите – в София повишение с 3,1%, а във Варна – понижение с 1%.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,94 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (1,58 лв./кг), а най-малка - в Благоевград (0,32 лв./кг).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 4,2% по-ниски от тези в ДТО.

През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,61 лв./кг, с 0,2% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,85 лв./кг (Смолян). Седмично ценово изменение се отчита само в Благоевград и София – понижение, съответно с 0,7% и 5,3%.

При средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ се наблюдава малко по-голямо  понижение спрямо предходната седмица - с 1,2% до 4,90 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,59 лв./кг (Бургас, Сливен, Шумен и Ямбол) до 5,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Смолян). В седем области се отчита седмично понижение на стойностите с между 2,1 и 8,7%, най-чувствително във Варна. Поскъпване на продукта е регистрирано единствено в Пловдив (с 3,9%).

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,29 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,04 лв./кг в Силистра до 0,63 лв./кг в Монтана. В област Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг.

В по-малките търговски обекти охладеното пиле за поредна седмица се предлага на цени от 4,60 лв./кг (Сливен) до 5,44 лв./кг (Стара Загора), без седмични колебания по области. Така, средната стойност за страната остава 5,10 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,49 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,06 лв./кг в Сливен до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч.

За наблюдавания период средната цена на охладеното пиле в ДТО за страната е с 4% по-висока от тази в ГТВ.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
7626
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини