Начало » Важно за фермера » Животновъдство
20.01.2017 г.

През февруари Биоселена ще осигури за малките ферми наръчник за добрите практики в производството на сирене

Важно за фермера

Снимка: Биоселена

Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на сирене и млечни продукти в малките семейни ферми е публикуван на английски език и до месец ще бъде достъпен и в български превод. Това съобщиха от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, която членува в Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене FACE, която е автор на наръчника. Експерти на фондацията, известна с опита си по редица проекти за фермерски храни, са участвали при разработването на документа.

“Наръчникът ще бъде от изключителна полза за българските производители на фермерско сирене и млечни продукти, регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка и директни продажби“, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на БИОСЕЛЕНА. Броят на тези стопани расте, като вече са регистрирани над хиляда стопанства по тази наредба.

 „Това е базов доброволен документ, който на разбираем език и в прегледни таблици дава необходимата информация на производителите (занаятчии и фермери) за добрите хигиенни и производствени практики, как се прави анализ на риска, основан на НАССР планове по групи продукти, каква е проследимостта на продуктите, извършване на самоконтрол и управление на несъответствията.

Както в България, така и в други европейски страни фермерите и малките предприемачи, които правят сирене и други занаятчийски млечни продукти, се сблъскват с предизвикателството на строгите национални хигиенни изисквания за производството им въпреки гъвкавостта на европейските регулации (т.н. „Хигиенен Пакет”) по отношение на размера на фермата и традициите при производството на конкретния продукт.

С финансиране от Европейската комисия Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене  започна през 2015 година работа по този наръчник за добри хигиенни практики.

В продължение на две години специалисти от 15 страни са работели по документа, като е търсено мнението на близо 400 заинтересовани в Европа – производители, фермери, майстори на редки и местни сирена и млечни продукти.

През декември 2016 наръчникът е одобрен от Европейската комисия и от 28-те страни-членки и вече е официален документ, към който могат да се отнасят фермери и производители, както и администрацията и контролните органи във всяка една страна на ЕС.

На 17 януари 2017 Наръчникът е публикуван на сайта на Европейската комисия на английски език, в момента се превежда на 23-те официални езици на ЕС. Българската му версия се очаква да излезе до края на февруари.

“Както всеки производител на храни фермерите и занаятчиите носят цялата отговорност за безопасността на храната, която произвеждат. И ако приемем, че качеството е по-добро заради редица фактори (малко количество, ръчна преработка, липса на транспорт и смесване, опростени процеси и т.н.), то безопасността трябва да се гарантира и да се следи ежедневно”, обяснява Стоилко Апостолов. „Млякото и млечните продукти са благоприятна среда за развитие на голям брой микроорганизми, някои от тях силно патогенни и дори смъртоносни за хората. Животните, от които се добива млякото, също боледуват от болести, част от които са опасни за хората. Опасни могат да бъдат и част от химикалите, които се използват за почистване и дезинфекция, преносители и източници на зараза могат да бъдат и хората, работещи във фермата, както и клиентите в магазина или на щанда на пазара. Всички тези рискове са добре описани и обяснени в Наръчника, както и какви мерки трябва да вземе всеки производител, за да избегне рисковете за здравето на хората, както и да си направи програма за изпитване на безопасността на продукта (самоконтрол)”, заключава д-р Апостолов.

През февруари Биоселена ще осигури за малките ферми наръчник за добрите практики в производството на сирене
7831
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини