Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на сирене и млечни продукти в малките семейни ферми е публикуван на английски език и до месец ще бъде достъпен и в български превод. Това съобщиха от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, която членува в Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене FACE, която е автор на наръчника. Експерти на фондацията, известна с опита си по редица проекти за фермерски храни, са участвали при разработването на документа.
“Наръчникът ще бъде от изключителна полза за българските производители на фермерско сирене и млечни продукти, регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка и директни продажби“, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на БИОСЕЛЕНА. Броят на тези стопани расте, като вече са регистрирани над хиляда стопанства по тази наредба.
„Това е базов доброволен документ, който на разбираем език и в прегледни таблици дава необходимата информация на производителите (занаятчии и фермери) за добрите хигиенни и производствени практики, как се прави анализ на риска, основан на НАССР планове по групи продукти, каква е проследимостта на продуктите, извършване на самоконтрол и управление на несъответствията.
Както в България, така и в други европейски страни фермерите и малките предприемачи, които правят сирене и други занаятчийски млечни продукти, се сблъскват с предизвикателството на строгите национални хигиенни изисквания за производството им въпреки гъвкавостта на европейските регулации (т.н. „Хигиенен Пакет”) по отношение на размера на фермата и традициите при производството на конкретния продукт.
С финансиране от Европейската комисия Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене започна през 2015 година работа по този наръчник за добри хигиенни практики.
В продължение на две години специалисти от 15 страни са работели по документа, като е търсено мнението на близо 400 заинтересовани в Европа – производители, фермери, майстори на редки и местни сирена и млечни продукти.
През декември 2016 наръчникът е одобрен от Европейската комисия и от 28-те страни-членки и вече е официален документ, към който могат да се отнасят фермери и производители, както и администрацията и контролните органи във всяка една страна на ЕС.
На 17 януари 2017 Наръчникът е публикуван на сайта на Европейската комисия на английски език, в момента се превежда на 23-те официални езици на ЕС. Българската му версия се очаква да излезе до края на февруари.
“Както всеки производител на храни фермерите и занаятчиите носят цялата отговорност за безопасността на храната, която произвеждат. И ако приемем, че качеството е по-добро заради редица фактори (малко количество, ръчна преработка, липса на транспорт и смесване, опростени процеси и т.н.), то безопасността трябва да се гарантира и да се следи ежедневно”, обяснява Стоилко Апостолов. „Млякото и млечните продукти са благоприятна среда за развитие на голям брой микроорганизми, някои от тях силно патогенни и дори смъртоносни за хората. Животните, от които се добива млякото, също боледуват от болести, част от които са опасни за хората. Опасни могат да бъдат и част от химикалите, които се използват за почистване и дезинфекция, преносители и източници на зараза могат да бъдат и хората, работещи във фермата, както и клиентите в магазина или на щанда на пазара. Всички тези рискове са добре описани и обяснени в Наръчника, както и какви мерки трябва да вземе всеки производител, за да избегне рисковете за здравето на хората, както и да си направи програма за изпитване на безопасността на продукта (самоконтрол)”, заключава д-р Апостолов.