Начало » Новини » Коментари
29.08.2016 г.

При подмярка 4,1 ще се избегне сложната процедура на обществените поръчки

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации

sinor.bg

С новите поправки в наредбата за прилагане на подмярка 4,1 за инвестиции в напояване ще се избегне сложната процедура за провеждане на обществени поръчки при избор на строителни фирми или доставчици, разписана с постановление 160 на Министерския съвет. Постановлението беше прието от кабинета със задължението всички оперативни програми да прилагат процедура по Закона за обществени поръчки при избор на изпълнители на инвестиционните проекти. Работната група за обсъждане на проектонаредбата обаче предложи за приема през октомври това постановление да не се прилага и това беше възприето от министерството, което съществено ще облекчи кандидатите, съобщи за Синор.БГ Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, участник в работната група. Самата група направи редица други важни предложения, които продължават да се дискутират преди окончателното приемане на наредбата.

През октомври фермерите за първи път трябва да подготвят проекти за напояване, които ще изискват редица нови разрешителни от министерството на околната среда. От друга страна досега прилаганата наредба за избор на изпълнители при строителни дейности по ПРСР е напълно достатъчна да отсее офертите с най-ниска цена, каквито са новите инструкции.

Ако фонд „Земеделие” използва референтен списък, тогава кандидатите прилагат една оферта, отговаряща на референтната цена. Вторият вариант е фермерът да избира от 3 оферти, от които е длъжен да се спре на тази с най-ниската цена. 

Друг важен момент при кандидатстването е, че за първи път се дава нов приоритет за оценка на инвестиционните предложения, при който ще се дават допълнителни 10 точки за проекти, в които над 65% от стойността са за строителство. Като замисъл фермерите одобряват това решение, но в наредбата липсва яснота какво точно ще се въприеме като строителство и дали прокарването на капоково напояване ще се смята за строителство или само изграждането на сгради, хидропостове, където стопаните да съхраняват инсталациите. Затова работната група е настояла да се дадат точни инструкции за строителство, които да ориентират стопаните при кандидатстване.

Боянова определя като положителна промяна публикуването на пълния списък с културите, които ще бъдат подпомагане по подмярка 4,1. При новия прием отпадат орехи, тикви, кориандър, лайка, киви и други култури, към които при първия прием имаше огромен интерес.

Според Боянова обаче при сегашния прием на проекти за напояване не трябва да се отхвърлят старите проекти с орехи, чиито градини вече са създадени при първия прием, защото по този начин не се създава устойчиво земеделие с развитие в напояване.

„Много фермери с орехови градини са се подготвили с проекти и за напояване, което показва, че не са фалшиви инвестиции, както беше оповестено, а хората наистина искат да развиват бизнес”, посочи още Боянова. По този въпрос обаче позицията на министерството е, че след като веднъж са получили субсидии за създаването на орехови градини, фермерите биха могли със собствени средства да изградят поливните съоръжения.

Сред останалите предложения за предстоящия прием по подмярка 4,1 сериозни дискусии е имало по броя на документите, които фермерите трябва да получат от басейновите дирекции, като целта е била максимално да се облекчат процедурите.

Окончателен вариант на всички документи тепърва ще бъде предложен на бранша, на този етап обаче първите документи са намалени от 5 на 3, което значително ще улесни стопаните.

Работната група е поставила и редица важни въпроси, свързани със статуса на водното тяло, откъдето ще се черпи вода – било то язовири, подводни води, реки и др..

Министерството на околната среда и водите ще казва дали язовирите или другите напоителни обекти имат добро или по-ниско от добро състояние.

Според новите текстове ако фермерът иска да рехабилитира съществуващи системи, то неговата инвестицията трябва да осигури най-малко 15% потенциална икономия на вода, когато се ползва вода от водно тяло, чийто статус  в най-малко добро състояние.

По тези текстове хората имат редица въпроси, тъй като няма яснота как точно ще се доказват тези икономии.

Приоритет при одобрението ще се дава и на членове на сдруженията за напояване, а също и на проекти с инвестиции, при които се постигат по-малки загуби и по-висока ефективност.

Наредбата не уточнява как ще се оценява тази ефективност и спрямо точно как ще се дава предимство на сдруженията – като отделни членове от сдружението или като група.

Работната група е подкрепила и предложението на министерството на земеделието колективните инвестиции да се одобряват само на вече признати групи или организации на производителите. Първото предложение е било и за групи, които са депозирали молби за признаване, но нямат одобрение от агроминистерството. С наредбата по 4,1 е решено да се дават субсидиии само на признати групи и организации.

Екатерина Стоилова

При подмярка 4,1 ще се избегне сложната процедура на обществените поръчки
12133
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Проект за Постановление на МС
Обществените поръчки в Агенцията по храните минават на пряко подчинение на директора
Срещи с директорите на 6-те държавни предпирятия
Създават обществени съвети към горските предприятия
Блиц-контрол на парламентарната земеделска комисия
Обществените поръчки и във фонд „Земеделие” ще минават за одобрение от агроведомството
Промени в закона
Повишават се стойностните прагове при възлагане на обществени поръчки
Среща в Брюксел
Няма правна пречка дял от менюто за деца и чиновници да бъде задължително с биохрани
По мярка 20 „Техническа помощ”
Въвеждат се строги правила при обществените поръчки по ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини