Начало » Новини » Коментари
06.11.2023 г.

Обществените поръчки в Агенцията по храните минават на пряко подчинение на директора

Проект за Постановление на МС
Обществените поръчки в Агенцията по храните минават на пряко подчинение на директора

sinor.bg

До 4 декември ще се обсъждат важни промени в Устройствения правилник на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), свързани с отделянето на обществените поръчки от дирекция „Правна” и обособяването им като отделна дирекция, която ще се занимава само с тях. Преструктуриране се предвижда и в отделите „Одит на официалния контрол“ (ООК) и „Верификация и административен контрол на дейността на ОДБХ“ (ВАКДОДБХ), като вторият се закрива.

Закрива се и създадената през 2015 г. Главна дирекция „Верификация на официалния контрол“, без да се наложи увеличаване на общата численост на персонала. Причината е в ново европейско законодателство, където дефинициите „верифицира официалният контрол“, „верификация“, „верифициране“, „проверка на ефективността“ не се съдържат в посочения евроегламент, четем в мотивите.

Важно за мониторинговия контрол на ДФЗ

Документът изисква при изпълнение на одитния процес да се спазват принципите на систематичен подход, прозрачност, независимост и независим преглед. Изисква се одитният орган и одитния екип да бъдат назначени от висшето ръководство на компетентните органи и да докладват само на него. В същия документ категорично се посочва, че одитният орган и одитния екип не следва да участват в управлението или надзора на системите за контрол, които са предмет на одит. В същото време главният директор на досегашната главна дирекция „Верификация и одитен контрол” се явява административен ръководител и на двата отдела на централно ниво (ВАКДОДБХ и ООК), и административен ръководител на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). В мотивите е посочено, че „позицията на одитният отдел в рамките на организацията не е оптимална предвид факта, че той е в състава на една главна дирекция, заедно с още един отдел, вместо да е на пряко подчинение не изпълнителния директор. А в същото време отдел „Одитен контрол” при БАБХ е част от мрежата на Националните одитни системи в Европейския съюз. Компрометирането на независимостта на отдела ще доведе до компрометиране на целия одитен процес и на одитната структура в БАБХ, поради това в рамките на законовите изисквания е целесъобразно одитната структура на БАБХ да бъде отделена ката самостоятелна и пряко подчинена на изпълнителния директор на БАБХ.

Ефективното изпълнение на задълженията на служителите в преструктурираните дирекции ще бъде осигурено чрез вътрешно компенсирано преразпределение на нормативната численост на Българската агенция по безопасност на храните.

С промените в устройствения правилник на БАБХ се създава и длъжност „служител по мрежовата и информационна сигурност“, който е на пряко подчинение на изпълнителния директор на БАБХ в съответствие с разпоредбите на Наредбата за минималните изисквания на мрежова и информационна сигурност.

В рамките на общата администрация, се предвижда преструктуриране на съществуващата дирекция „Правна“, като се предлага функциите по изготвяне и обявяване на обществени поръчки, да бъдат прехвърлени в отделна дирекция „Обществени поръчки“. Прехвърлянето на функциите, свързани с организиране на обществените поръчки в отделна дирекция ще доведе до по-ефективното им и по-бързо изпълнение.

Друга дирекция, част от общата администрация е дирекция „Информационни  системи и информационна сигурност“, чието наименование с оглед създадената длъжност на служител по мрежова и информационна сигурност се променя на „Информационно обслужване и електронно управление“. Целта е да се повиши ефективността на процесите в администрацията, в полза на гражданите и бизнеса.

Други промени в устройствения правилник са свързани с нови корекции в в европейското законодателство, произтичащи от еврорегрламент от 2022 г., свързан със здравеопазването на животните, употребата, производството и търговията на едро и дребно с ветеринарномедицински продукти. С него се въвеждат съществени промени в правното регулиране на обществените отношения, свързани с ветеринарните лекарствени продукти в Европейския съюз, което налага извършване на промени и в националното законодателство, които най-общо се свеждат до промяна в терминологията – понятието „ветеринарномедицински продукти” се заменя с “ветеринарни лекарствени продукти”, действащите регулаторни (лицензионни) режими – лицензите за употреба, за производство, за търговия на едро и за търговия на дребно с ветеринарномедицински продукти, са заменени съответно с разрешения за търговия, за производство, за търговия на едро и търговия на дребно с ветеринарни лекарствени продукти; въвежда се режим за регистрация на производители, вносители и дистрибутори на активни вещества за ветеринарномедицински цели, режим за регистрация на някои категории хомеопатични ветеринарни лекарствени продукти, както и се въвежда регулация на нови видове дейности, като паралелна търговия с ветеринарни лекарствени продукти в рамките на Европейския съюз и търговия от  разстояние на дребно с ветеринарни лекарствени продукти.

Регламентът въвежда изискване държавите членки да одобряват клиничните проучвания на ветеринарни лекарствени продукти, както и да осигурят, в сътрудничество с Европейската агенция по лекарствата, създаването и да участват в поддържането на базата данни на Европейския съюз относно разрешените за търговия ветеринарни лекарствени продукти, на  базата данни за фармакологична бдителност и на базата данни за производство и търговия на едро с ветеринарни лекарствени продукти.

Обществените поръчки в Агенцията по храните минават на пряко подчинение на директора
6775
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини