Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.12.2022 г.

Няма правна пречка дял от менюто за деца и чиновници да бъде задължително с биохрани

Среща в Брюксел
Няма правна пречка дял от менюто за деца и чиновници да бъде задължително с биохрани

sinor.bg

На среща в Брюксел биопроизводители и държавни структури са обсъдили новости в данъчното законодатество, обществените поръчки, промоционалните програми на Европейския съюз плюс възможността за диференциран данък върху добавената стойност ДДС за биохраните. България е била представлявана от ресорния заместник-министър на земеделието Георги Събев, съобщиха от агроведомството.

По време на срещата са дискутирани и правни аспекти за включването на биологични продукти в обществените поръчки. Макар това да се разглежда като вариант за увеличаване на търсенето на биологични продукти, ЕК не е склонна да се въведе задължителен минимален процент, който държавите членки да спазват при доставките на биоплодове и зеленчуци за училища, детски градини и държавни институции.

Добрата новина за биосектора обаче е, че ЕК не създава правна пречка при задаване на критериите продуктите да са биологични – за разлика от други критерии за произход, за които има тълкувания, че противоречат на принципа за свободно движение на стоки в ЕС. Експерт от Дания сподели, че включването на биохраните в обществените поръчки е едно възможно решение, но то не е достатъчно. Необходимо е да има последователна политика, активен и структуриран биологичен неправителствен сектор с капацитет, който да прилага актуалните пазарни мерки.

При дискусията основна тема са били и промоционалните програми, които дават възможност на производители в ЕС да увеличат и подобрят видимостта си както в рамките на Съюза, така и в страни извън него. През 2022 г. бюджетът за такива дейности на ЕС беше 175 млн. евро, като за биопродукти общият ресурс за финансова подкрепа е 50 млн. евро. Одобрените проекти в сектора са 13, а общата стойност на заявените суми по тях е далеч по-малка от предвидения бюджет от 50 млн. евро за биопродукти. „Притеснително е, че остава неусвоен ресурс, а това означава, че или правилата не са добре приложими за биосектора, или до производителите не достига информация за тези промоционални възможности”, коментира сред колегите си заместник-министър Георги Събев.

Друга възможност, която беше представена от представители на Европейската комисия на биологичните посланици е обособено данъчно облагане за биологични продукти. „Европейското законодателство позволява това за определени видове стоки, включително хранителни, да се залага обособен ДДС. Нито една държава членка обаче не използва тази възможност. Нидерландия води начални дискусии за въвеждането на обособен ДДС за биоплодове и зеленчуци, но и там идеята е на много ранен етап”, сподели след срещата Георги Събев.

При съпоставката между стратегическите планове на 18 от държавите членки, направени от Европейската комисия по време на срещата, се е разбрало, че само България, Естония и Португалия предоставят подпомагане едновременно за преход - и за поддръжка на биологично земеделие чрез еко-схемите по „директни плащания”, и чрез интервенции от еквивалента на Програмата за развитие на селските райони в новия Стратегически план”, обобщи Събев. На територията на другите държави възможностите са доста по-ограничителни.

Няма правна пречка дял от менюто за деца и чиновници да бъде задължително с биохрани
4188
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Проект за Постановление на МС
Обществените поръчки в Агенцията по храните минават на пряко подчинение на директора
Срещи с директорите на 6-те държавни предпирятия
Създават обществени съвети към горските предприятия
Блиц-контрол на парламентарната земеделска комисия
Обществените поръчки и във фонд „Земеделие” ще минават за одобрение от агроведомството
Промени в закона
Повишават се стойностните прагове при възлагане на обществени поръчки
По мярка 20 „Техническа помощ”
Въвеждат се строги правила при обществените поръчки по ПРСР
Зов за помощ
Отчаян сигнал за фалити при малкия бизнес - бюрократщина посича кандидати по подмярка 4.1!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини