Начало » Новини » Страната
09.05.2022 г.

Въвеждат се строги правила при обществените поръчки по ПРСР

По мярка 20 „Техническа помощ”
Въвеждат се строги правила при обществените поръчки по ПРСР

sinor.bg

Малко преди празниците на страницата на Министерството на земеделието са качени нови насоки и правила при изпълнението на мярка 20 „Техническа помощ“ от ПРСР 2014 – 2020 г., чийто бюджет надхвърля 44,1 млн. евро, или 88 млн. лв. Крайният срок за подаване на тези проекти е 31 октомври 2013 г., като периодът за начална и крайна дата на допустимост на разходите тече от 1 януари 2015 г. до 31 октомври 2023 г.

Насоките за кандидатстване се променят, като вместо „Дирекция „Програма за развитие на селските райони” основен ползвател на финансирането за техническата помощ става Министерството на земеделието. На практика агроведомството става възложител и изпълнителн на обществените поръчки при изпълнението на мярката за „Техническа помощ”, като по този начин се цели да бъдат улеснени процедурите.

Въвеждат се и строги критерии при обявяването на обществените поръчки, свързани с проектите за техническа помощ. Ако обявлението за процедурата за обществената поръчка липсва или пък не е изработена според законовите правила, агроведомството автоматично отказва да плаща на заявителите. Сто процента корекции има и в случаите на незаконно разделяне на обществената порчъка. Корекции от 25% има в случаите, когато публикуването на обявление за поръчка се изисква от приложимите нормативни актове и не е било публикувано в „Официалния вестник“ („ОВ“) на ЕС, но е публикувано по начин, който гарантира достъп на предприятие, намиращо се в друга държава членка, до подходяща информация относно обществената поръчка, преди тя да бъде възложена, така че то да може да представи оферта или да изрази интерес за участие в поръчката; това означава, че обявлението за поръчката или е било публикувано на национално ниво (в съответствие с националното законодателство), или основните

стандарти за публикуване на обявление за поръчка са били спазени, като тези стандарти са определени в раздел 2.1 от тълкувателно съобщение на Европейската комисия.

С 25% се коригира проектът, ако се устаниви незаконосъобразен избор на по-облекчен ред за възлагане на поръчката или когато не са определени критерии за подбор, или за възлагане.

Нередност е налице и има 25% санкции, когато минималните изисквания за възможностите на кандидата за определена поръчка не са свързани или не са пропорционални на предмета на поръчката, като по този начин не се гарантира равен достъп на участниците в процедурата или се ограничава конкуренцията за участие в обществената поръчка, нпр. задължение за наличие на стопанска дейност или представителство в страната или в региона; участниците/кандидатите да притежават опит в страната или в региона.

Също с 25% се коригира финансирането, ако критериите за подбор са изменени по време на този избор, което води до отстраняване на участници, които не би трябвало да бъдат отстранени при спазване на обяваните критерии и др.

Припомняме, че средствата по „Техническа помощ” се предоставят основно за организиране на комитетите по наблюдение на ПРСР, за семинари и др. дейност, свързана с популяризацията на този тип подпомагане.

Като дпустими целеви групи в това подпомагане се включват служители на МЗм, на ДФЗ-РА, както и други структури и лица, имащи отношение към процеса на подготовка, управление и изпълнение на ПРСР 2014 – 2020 г., както и широката общественост.

За щатния персонал, ангажиран с дейности, пряко свързани с ПРСР, ще бъде допустимо да получава допълнително възнаграждение с непостоянен характер пропорционално на времевата ангажираност и въз основа на постигнати резултати, които ще бъдат оценявани от ръководителя на съответната административна структура или упълномощено от него лице и измервани съгласно механизъм, разработен при спазване на принципите за прозрачност. За щатния персонал, работещ на непълно работно време по задачи, свързани с ПРСР, само персонала с минимум 50% заетост по ПРСР ще е допустим за допълнително финансово стимулиране с непостоянен характер. То няма да се дублира с други подобни национални схеми за стимулиране и ще бъде съпроводено с необходимите счетоводни документи.

По техническата помощ се финансират също разработване, инсталиране, модернизиране и поддръжка на компютърни системи за управление, наблюдение и оценка (вкл. за закупуване на техника и програмни продукти), както и наемане на външни експерти за изпълнението на тези дейности, вкл. разходи за наем на помещения и закупуване на офис оборудване.

По настоящата процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ въз основа на финансов план за бюджетна линия няма изискване за минимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който да бъде заявен по всяка бюджетна линия.

Въвеждат се строги правила при обществените поръчки по ПРСР
6170
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
И при Стратегическия план ще се плаща на външни фирми и експерти
Официални данни на министерството на земеделието
Въпреки кризата фермерите държат на инвестициите в комбайни
Промени в устройствения правилник
Със закриването на Контролно-техническата инспекция част от щатовете минават към областните земеделски дирекции
Последно решение
Контролно-техническата инспеция остава в сегашния си вид, но с леко намален състав
Необмислена административна реформа
Непрофесионалисти поемат функциите на Контролно-техническата инспекция от следващата година
Контролно-техническата инспекция
Точно преди жътвата е проверена изрядността на 60 на сто от комбайните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини