Начало » Новини » Страната
15.06.2016 г.

Двубоят между БСП и ГЕРБ за евросредствата стигна в парламента

Позиция

sinor.bg

Ден след тиражирането на информацията за измислени загуби от 1,1 милиарда лева по програмата за развитие на селските райони, министърът на земеделието Десислава Танева се обърна към ръководството на БСП с гневно обръщение, свързано с разпространението на тези данни от лидери от червената партия. В профила си във фейсбук министърът написа "Уважаеми господа от БСП, опитът ви да втълпите на обществото как губим милиарди по Програмата за развитие на селските райони е жалък предизборен трик. Предизборен, защото явно за вас президентската кампания е вече започнала.

Същата спекулация как губим милиарди по ПРСР 2007-2013г. бе направена вчера от близка до вас медия.

Още вчера тази спекулация бе опровергана от заместник-министър Грудев с факти и доказателства - няма спрени милиарди и наложени такива санкции по ПРСР! Публична е информацията за всички наложени сакции и помирителни процедури, които текат с Европейската комисия, качена е и на сайта на Министерството. За пореден път апелирам да си служите с информацията експертно, а не политически.

Ще Ви припомня само един факт, за който има множество доказателства - Европейската комисия върна написаната от вашето правителство с премиер Орешарски Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. с рекордните 426 бележки.

Разбирам, че искате да опровергаете липсата на експертност и невъзможността да управлявате европейските програми, което сте го доказали неведнъж, като си служите с политически лозунги. Но изричането на лъжи е лесно доказуемо (Информация за проведените одитни мисии и предложени от страна на ЕК финансови корекции по ПРСР 2007-2013 г. към 27.05.2016 г. - рубрика "Актуално", на 2-ра страница).Когато фактите говорят, вие трябва да замълчите", заключава Танева.

В същото време пред БиТиВи Корнелия Нинова от БСП се позова на писмото от Еврокомисията, изпратено до българското министерство на 29 април, в което евроодиторите наистина съобщават за проблем със сертифициращия орган "Грант Търнтън". Той беше избран да проверява изплащането на евросубсидиите в периода октомври 2014 - октомври 2015 г. Писмото също е качено в интернет и според него България наистина има опасност да не получи вече платени средства по ПРСР заради открити нередности в доклада на одиторите. Сумата обаче не се съобщава.

В обедните часове на деня земеделският министър Десислава Танева продължи диалога с Нинова в парламента, където поиска извънредно да представи позицията на министерството по писмото от ЕК, предадоха агенциите.

Танева обясни, че преводът на писмото е пристигнало на 9 юни и след този срок България ще отговори на евроодиторите по поставените забележки. Министърът дори представи документи за плащания на нови 56 млн. лева от страна на ЕС, които са направени днес и ако имаше спиране на програмата, това нямаше да се случи.

Танева призова лявата група да приеме заместник министър Васил Грудев, който нагледно ще покаже всички документи от кореспонденцията с ЕК. В заключение земеделският министър разкритикува червените, че с действията си вредят на държавата и затова не трябвало да се учудват на ниската избирателна активност.

Двубоят между БСП и ГЕРБ за евросредствата стигна в парламента
7618
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Форум на АЗПБ
Танева призовава фермерите към единение, Вътев – към коопериране
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
Важно за интервенцията, която държавата прави на пазара
Василев срещу Танева: Няма да позволим целият зърнен ресурс да бъде изнесен
Позицията на бранша
Биофермери с поредно писмо за незабавна реформа в органичното земеделие
Различните мнения
Асоциацията на картофопроизводителите с контрапозиция за помощта на държавата през 2020 г.
Парламентарен контрол
Танева пред депутати: Плащанията на декар по СЕПП за 2020 година ще бъдат 19,45 лв. на декар, а за „зелените” – 12,26 лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини