Начало » Пазари » Животинска продукция
14.05.2016 г.

Цени на замразено и охладено пиле през седмицата

Като цяло, през периода 4 – 11 май 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават близки до нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, се отчита само при средната цена на едро на замразеното пиле, констатират в анализ експерти на МЗХ.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,94 лв./кг, с 1,3% по-висока спрямо предходния седмичен период. Предлагането на замразено пиле на стоковите тържищата е в ценовия диапазон от 3,64 лв./кг (Враца) до 4,57 лв./кг (Добрич). В пет от областите се наблюдава седмично покачване на стойностите в рамките на 0,5 – 8,7%, най-чувствително в Кърджали.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) остава 4,57 лв./кг. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,09 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и София) до 4,70 лв./кг (Добрич). В сравнение с предходния седмичен период, в област София се наблюдава покачване на цените с 2,5%, а в Добрич – понижение с 2,1%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,63 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в диапазона от 0,13 лв./кг (Добрич) до 1,00 лв./кг (Русе).

В другите търговски обекти (ДТО) цените на замразеното пиле се задържат в интервала от 4,35 лв./кг до 5,23 лв./кг, съответно във Варна и Кърджали, като не са отчетени седмични изменения по области. В резултат, средната стойност за страната се запазва на ниво от 4,78 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,84 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-ниска в Добрич – 0,13 лв./кг, а най-висока в Плевен – 1,37 лв./кг.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в по-малките магазини е с около 3% по-висока от тази в големите търговски вериги.

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,31 лв./кг, без изменение на седмична база. Предлагането на продукта на тържищата се задържа в ценовите граници от 3,70 лв./кг в Търговище до 4,71 лв./кг в Силистра. Седмични отклонения на стойностите се отчитат само в две области – повишение с 0,2% в София и понижение с 0,7% във Варна.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат в интервала от 4,24 лв./кг (Шумен) до 5,25 лв./кг (Смолян). В сравнение с предходния седмичен период, в осем от областите е отчетено поевтиняване на охладеното пиле в ГТВ с между 1,1% до 6,3%, най-значително в Русе, а във Варна и София – поскъпване, съответно с 6,6% и 7,2%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в тези обекти се понижава с 0,4% спрямо предходния седмичен период, до 4,63 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,32 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока варира от 0,01 лв./кг в Монтана до 1,12 лв./кг в Смолян. В седем области цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с между 0,01 лв./кг (Разград) и 0,27 лв./кг (Силистра).

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се запазват в диапазона от 4,33 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен. Единствено в Благоевград се наблюдава изменение на цената на седмична база, като продуктът поевтинява с 1,4%. В резултат, средната стойност за страната се понижава с 0,2%, до 4,91 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-малка във Варна (0,06 лв./кг), а най-висока - във Велико Търново и Габрово (1,10 лв./кг).

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с близо 6% по-високи от тези в големите търговски вериги.

Цени на замразено и охладено пиле през седмицата
9655
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини