Начало » Пазари » Животинска продукция
14.05.2016 г.

Цени на замразено и охладено пиле през седмицата

Като цяло, през периода 4 – 11 май 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават близки до нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, се отчита само при средната цена на едро на замразеното пиле, констатират в анализ експерти на МЗХ.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,94 лв./кг, с 1,3% по-висока спрямо предходния седмичен период. Предлагането на замразено пиле на стоковите тържищата е в ценовия диапазон от 3,64 лв./кг (Враца) до 4,57 лв./кг (Добрич). В пет от областите се наблюдава седмично покачване на стойностите в рамките на 0,5 – 8,7%, най-чувствително в Кърджали.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) остава 4,57 лв./кг. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,09 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и София) до 4,70 лв./кг (Добрич). В сравнение с предходния седмичен период, в област София се наблюдава покачване на цените с 2,5%, а в Добрич – понижение с 2,1%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,63 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в диапазона от 0,13 лв./кг (Добрич) до 1,00 лв./кг (Русе).

В другите търговски обекти (ДТО) цените на замразеното пиле се задържат в интервала от 4,35 лв./кг до 5,23 лв./кг, съответно във Варна и Кърджали, като не са отчетени седмични изменения по области. В резултат, средната стойност за страната се запазва на ниво от 4,78 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,84 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-ниска в Добрич – 0,13 лв./кг, а най-висока в Плевен – 1,37 лв./кг.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в по-малките магазини е с около 3% по-висока от тази в големите търговски вериги.

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,31 лв./кг, без изменение на седмична база. Предлагането на продукта на тържищата се задържа в ценовите граници от 3,70 лв./кг в Търговище до 4,71 лв./кг в Силистра. Седмични отклонения на стойностите се отчитат само в две области – повишение с 0,2% в София и понижение с 0,7% във Варна.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ се движат в интервала от 4,24 лв./кг (Шумен) до 5,25 лв./кг (Смолян). В сравнение с предходния седмичен период, в осем от областите е отчетено поевтиняване на охладеното пиле в ГТВ с между 1,1% до 6,3%, най-значително в Русе, а във Варна и София – поскъпване, съответно с 6,6% и 7,2%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в тези обекти се понижава с 0,4% спрямо предходния седмичен период, до 4,63 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,32 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока варира от 0,01 лв./кг в Монтана до 1,12 лв./кг в Смолян. В седем области цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с между 0,01 лв./кг (Разград) и 0,27 лв./кг (Силистра).

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се запазват в диапазона от 4,33 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен. Единствено в Благоевград се наблюдава изменение на цената на седмична база, като продуктът поевтинява с 1,4%. В резултат, средната стойност за страната се понижава с 0,2%, до 4,91 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-малка във Варна (0,06 лв./кг), а най-висока - във Велико Търново и Габрово (1,10 лв./кг).

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с близо 6% по-високи от тези в големите търговски вериги.

Цени на замразено и охладено пиле през седмицата
9644
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Пиле с ориз и гъби
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини