Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.02.2023 г.

Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери

Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери

В своето проучване „Постеля от пшенична слама и фураж с алуминосиликати за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери“ учените от Катедрата по животновъдство и хранене от Факултета по животновъдство и биология, UTP – Университет за наука и технологии в Бидгошч, Полша твърдят, че естествените минерали имат много полезни свойства, които могат да намерят приложение в птицевъдството. Резултатите от доклада от проучването са обобщени от български експерт от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Акцента на доклада е върху основната технология за угояване на бройлери - подовото отглеждане на пилета бройлери върху дълбока несменяема постеля. Малките пилета бройлери се нуждаят от топлина, определена влажност на въздуха - 60-70% и поддържане на въздухообмена, чрез осигуряване на приток на чист въздух и изхвърляне навън на вредните газове, образувани в помещението. Осветлението в помещенията за развъждане на бройлери е почти непрекъснато.

Храненето на пилетата бройлери трябва да е с фуражи, които са с високо съдържание на белтъчини и въглехидрати. Угоителният период е сравнително кратък - до 49-56 дни, поради което всяка грешка в храненето трудно се коригира и води до  икономически последици върху крайния резултат от угояването.

Изразходване на големи количества фураж, без да се достига висок прираст на пилетата бройлери, е резултат главно на лошо качество на фуража, непълноценност на смеските, разпиляване на фураж от хранилката, неспазване на технологичните параметри и изискванията при отглеждане, лоши микроклиматични условия в помещението и заболявания на пилетата. Авторите на статията обръщат внимание на това, че растежът на пилетата зависи от много фактори, като най-голямо внимание се отделя на генотипа и храненето, включително използването на различни видове зоотехнически добавки. Трябва да се вземат предвид връзките между отделните фактори, защото в резултат на селекцията на птици бройлери, въпреки добрите характеристики, се появява по-висока чувствителност към условията на отглеждане и хранене.

Поддържане на добро качество на постелята и хуманно отношение към животните заедно с качествен фураж могат да допринесат за добра ефективност на производствените параметри и високо качество на месото. Това е важно за потребителите, поради факта, че птичето месо е най-разпространено и съдържа най-евтин животински протеин, напомнят авторите.

Много важно влияние върху ефективността на растежа и качеството на месото има постелята. Видът на използваната постеля зависи от наличността на материалите в страната, в която се отглеждат птиците. Постелята може да е от нарязана пшенична слама, дървени стърготини, оризови люспи, изсушени листа или люспи от кафе. Един от най-често използваните материали за постеля е пшеничната слама. Според наличната информация, всеки вид постеля има предимства и недостатъци.

В статията се посочва, че основната цел на изследване на качеството на постелята е нейната влажност, степента на чистота или съдържанието на азот и амоняк, като проучванията са свързани с използването на много добавки, като алуминиев сулфат,  натриев бисулфат, микробиологични препарати или търговски агент за свързване на амоняка, както и зеолит. Докладван е положителен ефект, включително минимизиране на пододерматита при бройлерите. Според цитираната литература, качеството на постелята и добавките, подобряващи нейното състояние, трябва да се използват през целия производствен цикъл. Авторите отбелязват, че има интерес към използването на алуминосиликати. Това са естествени минерали с адсорбционни свойства и предизвикват разнообразни фармакологични ефекти. Сред най-популярните примери за тези минерали са зеолитите (или халоизит), използвани като фуражни добавки, които стимулират растежа на птиците и чревната морфология, адсорбират амоняк и намаляват честотата на диарията при птици. Широката употреба и свойствата на естествените минерали (алуминосиликати) могат да бъдат ефективно и евтино решение в птицевъдството и найвече да бъдат алтернатива на синтетичните вещества, използвани като зоотехнически добавки във фуражите и постелята, обобщават авторите.

Целта на проучването е да представи резултатите от изследвания, свързани с производството на пилета бройлери, при които е използвана натурална добавка във фуража и постелята, под формата на алуминосиликати (зеолит и халоизит). Контролните изследвания обхващат показателите за наддаване на тегло и консумация на фураж и в крайна сметка проучването има за цел да определи качеството на месото от пилета бройлери, отглеждани с гореспоменатото добавяне на минерали.

Проучването е проведено на 500 броя пилета бройлери, разделени в пет равни групи с по 10 повторения всяка. Във фуража пилетата са получавали добавка от халоизит и зеолит (съотношение 25:75) при ниво 0,5-2% (групи 2, 3, 4, 5), а в постелята са използвани различни нива на добавките. След 42 дневен период на отглеждане, 50 броя пилета са избрани за клане и е направен качествен анализ, който взема предвид състава, както и физикохимичните параметри на месото (рН, цвят, способност за задържане на вода и химичен състав).

Птиците са получавали гранулирани пълноценни фуражи, предлагани в търговската мрежа. В групите 2-5 всеки вид фураж е съдържал халоизит и зеолит в съотношение 25:75: 0,5 % в стартера, 1 % във фураж за подрастващи 1, 1,5 % във фураж за подрастващи 2 и 2 % във финишър. Птиците са получавали храна и прясна питейна вода ad libitum (на воля). Към постелята са добавени халоизит и зеолит.

Учените обобщават резултатите от проучването като посочват, че в птицевъдството е важно да се постигне високо телесно тегло на птиците при нисък коефициент на преобразуване на фуража, на килограм наддаване на телесно тегло. Добавянето на алуминосиликати във фуража и постелята на пилета бройлери има положителен ефект върху параметрите на растеж, характеристиките на кланичните трупове и качеството на месото, както показват стойностите, измерени за много от анализираните признаци. Добавянето на халоизит и зеолит (25:75) на нива от 0,5-2% във фуража за пилета бройлери може да подобри усвояемостта на фуража, както показват резултатите - по-високо телесно тегло, висок прираст, както и по-високо общо тегло на мускулите. Когато се разглежда въздействието на алуминосиликатите в постелята, най-добри резултати са получени при групата птици, при които халоизит и зеолит са добавени в количество от 0,475 kg/m² в постелята от пшенична слама.

Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
7787
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини