Начало » Новини » Света
06.05.2016 г.

Изследване разкри силата на светлината за производството на торове

Наука

Sinor.bg

Група учени начело с Пол Кинг от базираната в Голдън Национална лаборатория за възобновяема енергия към министерството на енергетиката на САЩ и с участието на подразделението на университета на щата Колорадо в Боулдър, както и на университетите на щатите Юта и Монтана, са разработили нов и щадящ природата метод за производството на амоняк – основна съставка на торовете – с използване на слънчевата светлина, става ясно от тяхна публикация в списание Science.

Изследователите се надяват новият химичен процес да доведе до разработки, които да подпомогнат селскостопанските практики в световен мащаб, като същевременно намалят зависимостта на фермерите от изкопаеми горива. Изследването е финансирано от министерството на енергетиката на САЩ и лабораторията.

Познати два основни начина за преобразуването на азота, най-разпространения газ в земната атмосфера, до форма, годна за използване от живите организми. Първият е биологичен и се получава, когато атмосферният азот бъде „уловен” от бактерии, откривани в корените на някои растения като например бобовите култури, а след това бива преобразуван в амоняк от ензима нитрогеназа.

Вторият, наречен „процес на Хабер-Бош”, е промишлен метод, разработен преди около век. Той променя атмосферния азот в амоняк чрез последователни операции, изискващи висока температура и налягане, а поради тази причина са необходими значителни количества изкопаеми горива, което на свой ред води до увеличаване на вредните емисии парникови газове.

Учените открили, че енергията на светлината може да се използва за превръщането на свободните молекули азот във въздуха в амоняк, който е съставен от азот и водород. В рамките на изследването екипът демонстрира как нанокристали на съединението кадмиев сулфид могат да бъдат използвани за абсорбиране на светлината, която зарежда достатъчно електрони за преобразуването на атмосферен азот в амоняк.

„Ключовият момент бе да съчетаем полупроводникови нанокристали, които абсорбират светлината, с нитрогеназата, природният катализатор, който преобразува азота в амоняк. Чрез свързването на науката за наночастиците с биохимията създадохме нов, по-устойчив метод за осъществяване на тази позната реакция”, заяви Гордана Дукович, помощник професор в отдела за химия и биохимия в подразделението на университета, която е и стипендиант на фондацията „Алфред Слоун” и носител на наградата за професионално развитие на фондация „Национална наука” за 2012 г.

„Използването на абсорбирането на светлината за задействането на трудни каталитични реакции предоставя възможности за създаването на нови, по-ефективни технологии за производството на химикали и горива. Новият процес за производството на амоняк е първият пример за това как енергията на светлината може да бъде съчетана пряко с ензимното откисляване (дезоксидация) на атмосферния азот, което означава, че слънчевата или изкуствената светлина може да осигури енергията за реакцията”, добави Кетрин Браун от националната лаборатория. 

Изследване разкри силата на светлината за производството на торове
6202
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
От вчера работят цеховете за азотна киселина и амониев нитрат
Неохим възобнови производството след двумесечен престой
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Торовите заводи по електронен път ще представят данни за етикетирането
Важно за начинаещи
Точните количества оборски или минерален тор, с които да подхранвате културите
Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Технология, изпреварваща времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини