Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.02.2016 г.

Съветите на баба за използването на пепелта в градината

Практика

Sinor.bg

Нашите предци са се изхранвали дълго със земеделие и доскоро са се справяли без използването на химични препарати – най-вече благодарение на пепелта, смята читателката на електронното издание „Стопанство” Зинаида Купро. Използвали са пепелта и като тор, и срещу вредители, и срещу болести, твърди тя. Пепелта е безплатна универсална тор, подходяща за всички култури. Тя увеличава реколтата, повишава устойчивостта на растенията към заболявания, подобрява вкусовите качества на зеленчуците и плодовете и подпомага борбата с болестите в градината, без да уврежда здравето на хората.

Купро отбелязва, че винаги събира и пази пепелта, която й стига за целия сезон. „Подрязваме дръвчетата и храстите, от градината събираме царевичните и слънчогледовите стъбла и изгаряме всичко. И толкова – пепелта е готова. Събирайте пепелта, за да ви служи през целия сезон. Задължително трябва да я пазите от дъжда. Можете да я съхранявате в кофи, чували, под навес. Пепелта може да се запази в продължение на години на сухо място, без да губи полезните си свойства. Полезно е да я влагате в почвата с торф, прегоряла тор и компост, но с прясна тор не бива”, съветва Купро и обяснява как използва пепелта в своята градина.

1. Разсипвам пепелта около растенията и я покривам с шума или слама. Този метод унищожава вредителите и болестите.

2. Използването на разтвор с пепел и сапун служи за подхранване на растенията и унищожава вредните насекоми. За целта се използват 300 грама пресята пепел, която се залива с 5 литра вода. Кипва се в продължение на 30 минути. Получената смес се прецежда и се разтваря в 10 литра вода, след това се добавят 2-3 супени лъжици течен сапун. С този разтвор се пръскат растенията в сухо време. За градината той е като тор и се влага при разрохкването на междуредията. Освен това унищожава листните въшки и гъсениците. След такъв „душ” растенията се раззеленяват и цъфтят рано.

3. След пръскането на растенията е полезно да ги „напудрите” с пепел. Тя прилепва лесно към влажната зеленина. Това е и извънкореново подхранване на растенията, като същевременно отблъсква вредните насекоми.

4. Много полезно средство се получава, когато смесите пепелта от печката с тази от цигарите. Сместа помага за унищожаването на луковата и зелевата муха, както и на кръстоцветната бълха.

5. Срещу голи охлюви също е полезно да се поръсят ягодите със суха пепел.

6. Мокрите листа на картофа също е добре да бъдат напръскани с пепел, тъй като колорадският бръмбар не каца върху тях.

7. Срещу листната въшка, листната оса и молците по френското и цариградското грозде се прави следния разтвор: 400 грама пепел се накисват за едно денонощие в 10 литра вода, след това се прецежда и се пръска. Същият разтвор служи за профилактика на устрел и херния.

8. Пепелта може да се сипва направо в дупките при засаждане на краставици, домати, зеле, кромид, чесън, картофи, като последните я обичат особено много.

9. В браздите или дупките (зависи от това как садите картофите) трябва да сипете пепел, обелки от кромид и чесън. Пир първото и второто окопаване пак трябва да се вложи пепел.

10. Освен всичко друго в продължение на цялото лято пръскам всичките култури с пепел. Не вреди, а само принася полза, завършва Купро.

Съветите на баба за използването на пепелта в градината
252023
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Растения, които не трябва да се подхранват с пепел
Полезни съвети
Как да съхраняваме пепелта през зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини