Начало » Новини » Интервю
23.07.2015 г.

И при суша хибридите на „Пионер” осигуряват супер добиви при царевицата и слънчогледа

Иван Филипов, регионален агроном на „ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ” за Лом и Монтана

Farmer.bg

На 21 юли край монтанското село Якимово се проведе демонстрация на посеви с царевица и слънчоглед, осигурени от компанията „ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ”. Представянето се извършва вече трета година на полето на местния фермер Боян Миланов, който успешно партнира с компанията при отглеждането на хибридите, устойчиви на климатичните промени. В демонстрацията участват и други партньори на „ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ”, които доставят торове и препарати за растителна защита, използвани в полевите опити. За състоянието на култрите и очакваните добиви през 2015 г. разговаряме с Иван Филипов, регионален агроном на компанията за региона на Лом и Монтана.

 

Г-н Филипов, как се зароди сътрудничеството с фермера от Якимово и какви са резултатите от полевите опити, които „ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ” осъществява в региона?

Изключително сме доволни от работата с младия фермер Боян Миланов, който се справя отлично с агротехниката и спазва правилата за обработка. В резултат на нашето сътрудничество върху 100 декара от неговите ниви може да се наблюдава как се развиват предлаганите хибриди в различните етапи от отглеждането и какви добиви показват.

Идеята на проекта е да покажем новите продукти на Pioneer® в реални условия, така че фермерите от региона да се убедят в отличните характеристики на царевицата и слънчогледа. Това партньорство е наистина ползотворно и това се вижда от сегашната презентация, на която дойдоха около сто земеделски производители от района на Лом, Монтана и Враца.

Самият Боянов отглежда около 4 хиляди декара със зърнени култури. Според договора сътрудничеството ни е свързано с отглеждането на пролетни култури върху 100 декара, като всяка година изпитваме различни хибриди.

Каква продуктова гама беше включена за тази демонстрация?

И при царевицата, и при слънчогледа, сме застъпили почти цялото портфолио, което „ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ” предлага на пазара.

При маслодайната култура хибридите са от ExpressSun®технологията на ДюПон Пионер. Тук влизат следните продукти - P64LE25, P64LE99, P64LE113 и още няколко предложения от тази продуктова линия.

Демонстрирахме и нов успешен хибрид по Clearfield® технологиятa, който също се представя изключително добре.

От конвенционалните хибриди сме представили 2-3 нови, които предстоят да бъдат пуснати на българския пазар от следващата година. Имаме и стари предложения, които са търсени и с доказани качества.

Как се представят посевите с царевица?

При нея акцентираме основно на хибридите от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия. Това е запазената марка и гордостта на фирмата, която единствена в света притежава подобни разработки, които изцяло са дело на нашите селекционери.

Всичките опити през последните години показват, че тези хибриди дават с 5 до 10 процента по-голям добив от всички останали на пазара. Те са една идея по-напред дори от старите ни продукти.

Характеризират се с много добра сухоустойчивост и развита коренова система, която черпи достатъчно влага от почвата.

Особеното при тези растения е, че през горещата част от деня не повиват листата си от слънцето като останалите хибриди, в резултат на което не се нарушава и фотосинтезата на растенията. На клетъчно ниво се натрупват повече хранителни вещества и съответно добивите са по-високи.

Какви са очакваните добиви при царевицата и слънчогледа за тази година?

Ще направя малко сравнение с  2014 г. Тогава обилните валежи благоприятстваха за развитието на посевите, в резултат на което от декар бяха прибрани от 1 000 до 1 600-1 700 килограма царевица сухо зърно.

За тази година все още е рано да прогнозираме, но при силното засушаване от последните 2-3 седмици положението ще се влоши.

Ако евентуално паднат дъждове в близките 10-15 дни, очакваме добивите да достигнат тон, тон и двеста килограма от декар. Ако сушата продължи, това може да рефлектира върху добивите. Но сигурност няма да паднат под 700-800 кг от декар и това се дължи на добрите семена и спазваната  технология. Сравнени с останалите сортове царевица, при които добивите при суша падат до 200-300 кг, че нашите продукти осигуряват необходимата доходност на стопаните.

Ако говорим за слънчогледа, на този етап посевите се развиват изключително добре. Опрашването протече нормално и като големина, и като изравненост на питата. Центърът е много добре опрашен, което предполага пълни семена и високи добиви.

Очакваме много добра реколта, като добивите вероятно ще се движат в диапазона 350-400-420 кг от декар. Миналата година получихме средно за региона между 380 и 470 кг от декар.

Трябва да отбележа, че тези резултати на полето в Якимово се дължат не само на хибридите, но и на качествено проведената агротехника и спазване на всички необходими обработки, борба с плевели и гъбични болести. В резултат на това растенията се развиват отлично.

Какви са продажбите на „ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ” в региона и какви  са перспективите за развитие?

Интересът към нашите продукти е голям и сме изключително доволни от работата с производителите от този регион.

За последните пет години успяхме да спечелим над 50% от пазара на семена в региона.

Смея да твърдя, че за тази година ще имаме над 60% от този пазар, което доказва, че фермерите оценяват качеството на продукцията и търсенето расте.

Хората са доволни от добивите, които получават от хибридите на „Пионер” и това оказва въздействие върху цялостните резултати.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

И при суша хибридите на „Пионер” осигуряват супер добиви при царевицата и слънчогледа
16992
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини