Начало » Новини » Страната
08.04.2015 г.

Безработицата в Северозападна България се е повишила със 7% от влизането на България в ЕС

Равносметка

Farmer.bg

На днешното заседание на Министерския съвет бяха одобрени докладите по изпълнението на регионалните планове за развитие на три от районите в страната - Северен централен, Северозападен и Североизточен, в периода от 2007 до 2013 г. В голямата си част вместо за напредък се говори за изостаналост, особено в Северозападния регион. Анализът показва, че за първите 7 години от членството на България в Европейския съюз той изостава по почти всички основни показатели спрямо останалите два района. Запазва се негативната тенденция той да създава най-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) и БВП на човек от населението. В целия Евросъюз този район е с трайно най-ниско равнище на развитие.

Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост намалява с 4,3% и остава най- нисък в страната. Продължава негативната тенденция на увеличение на коефициента на безработица на населението на възраст 15-64 г., която през периода 2007-2013 г. нараства общо със 7%.

В сравнение с останалите райони Северозападният е на последно място по размер на усвоени средства - 7.4% от оперативните програми, съфинансирани от средства на Европейския съюз и Програмата за развитие на селските райони. Оценката за общото въздействие на Регионалния план за развитие на Северозападен район върху развитието на района е ограничено.

По отношение на Североизточния район анализът показва, че в периода 2007-2013 г. той заема средна позиция спрямо останалите райони в страната, като през последната година по част от показателите се наблюдава макар и незначителна положителна тенденция. Динамиката на брутния вътрешен продукт трайно нарежда района на четвърто място спрямо останалите райони. Коефициентът на безработица на населението на възраст 15-64 навършени години за района през 2013 г. започва бавна тенденция на намаляване до 16,9%, но този показател продължава да е значително над средния за страната (13,0%) и това го определя, като район с най-висока безработица в страната през 2013 г., което е характерно и за началото на наблюдавания период. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Оценката за общото въздействие от изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район показва, че в най-успешна степен са изпълнени целите, насочени към екологизация на средата, устойчиво градско развитие, подобряване на социалната и образователната инфраструктура.

Анализът на социално-икономическите показатели за изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район показва, че в периода 2007-2013 г. се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове. Въпреки отчетения напредък, Северният централен район запазва своето предпоследно място от гледна точка на икономическо развитие, като изостава както от националното, така и от европейското ниво. През целия период на действие на плана, не се наблюдава осезаем ръст на индустриалното производство, налице е устойчив дефицит на инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Най-сериозният проблем е устойчивото нарастване на безработните лица в района, както и устойчиво нарастване на коефициента на безработица (15,3 % за 2013 г.). Независимо, че икономическата активност на населението като цяло регистрира ръст към края на програмния период, същият не е достатъчен за повече от предпоследно място на Северния централен район. Оценката на общото въздействие показва драстично разминаване между потенциал за икономическо развитие и осъществен напредък. Налице са явни постигнати резултати, но ефектите от тях върху развитието на района са ограничени.

Безработицата в Северозападна България се е повишила със 7% от влизането на България в ЕС
9937
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Огромен проблем със сушата
„Ще стане като в Добруджа, ако не завали до дни”, опасяват се в Северозападна България
Министерство на икономиката
Кабинетът поставя Северозападна България сред икономическите си приоритети
Гаранционен фонд
В Плевенско са гарантирани 17 заема за 8 млн. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини