Начало » Новини » Страната
17.02.2015 г.

Кабинетът поставя Северозападна България сред икономическите си приоритети

Министерство на икономиката

Farmer.bg

Министерството на икономиката е готови с пакет от мерки, насочени към преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България. Подробности бяха оповестени при вчерашната среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с бизнеса от Монтана. Срещата бе организирана от депутата от Реформаторския блок Борислав Велков, който призова участниците в районите Видин, Монтана и Враца да бъдат зона за специално внимание от изпълнителната и законодателната власт. Участие в срещата взеха депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, вицепремиерът Меглена Кунева, кметът Златко Живков, областният управител Ивайло Петров, както и народни представители от региона от всички политически сили.

Лукарски припомни, че състоянието на Северозападна България е обсъждано многократно с народните представители, кметовете и областните управители от района.

Министър Лукарски заяви, че специално внимание ще бъде отделено от екипа на Българската агенция за инвестиции. „Обсъжда се идеята всеки инвеститор да  има проектен мениджър от агенцията, който да го подкрепя в работата с държавните институции и местните власти до реализирането на проекта”, съобщи министърът на икономиката.

Като важен инструмент се посочва и оперативната програма “Иновации и конкурентноспособност”, където също се предвижда сериозно подпомагане за региона. В споразумението за партньорство с ЕС се предвижда прилагане на териториален подход за целенасочена подкрепа на Северозападния регион, припомни министърът.

Програмата предвижда  стимулиране на иновационната активност – насърчаване производства, които развиват иновативна технология или производство, както и подкрепа за енергийни и ресурсно ефективни мерки за предприятия и производствени мощности. Това може да бъде особено полезно за предприятията в региона, които имат по-енергоемко производство, подчерта министърът.

Цените на промишления ток и газа в страната са едни от най-високите в Европа и затова е важно тези разходи да се намалят. По оперативната програма проектите за Северозападния регион има възможност да получават допълнителни точки.

„Може да се разработи и отделна схема за проекти от региона, като за тях се задели например 10% от бюджета на дадена мярка”, каза министър Лукарки. Той обеща, когато бъде одобрена програмата, че ще дойде да я представи в конкретика първо в Северозападна България.

Третият посока за действие ще бъде привличането на инвестиции. Възможности за това предоставя Националната компания “Индустриални зони” (НКИЗ) и по-специално Свободна зона Видин. Търсят се нови свободни терени за индустриални зони, посочи министър Лукарски. За пример той посочи община Пловдив, където заедно с кметовете е създадена частна индустриална зона, която в момента привлича много инвеститори благодарение на това, че данъците и себестойността на труда са по-ниски.

Зам.-министър Любен Петров заяви, че компанията “Индустриални зони” може да доведе сериозни компании в региона. Търговски представители ще работят  за популяризиране на региона.

 „Възложено е на търговските представителства в чужбина да дадат пълна информация за конкурентни зони в съседните държави. Ако искаме тук да имаме конкурентна среда, трябва да дадем равни или по-добри условия от Румъния, Сърбия, Македония”, каза зам-министър Петров.

Зам-министър Петров съобщи, че ще се възстанови работата на Съвета за икономическо развитие, който ще се казва Национален икономически съвет и в него ще влязат и представители на комисиите в Народното събрание и бизнеса, за да се търсят конкретни и спешни решения.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че за първи път вижда толкова депутати, министри, зам.министри, които се ангажират с конкретна подкрепа за региона. „Искаме конкретни неща и целенасъчено въздействие”, заяви той.

Атанас Ненов, изпълнителен директор на компанията за индустриалните зони, направи кратка мултимедийна презентация на видинската зона.

Тя се разпрострира върху площ от 308 декара, в близост до границите със Сърбия, Румъния, Дунав Мост 2, има изградена инфраструктура, електрификация, водоснабдяване, бензиностанции.

Освен, че отдава под наем площи, зоната предлага товаро-разтоварни дейности, транспорт, подпомага инвеститорите при оформяне на документи. Досега има17 сключени договора.

В отговор на въпрос на бизнеса за проблема с липсата на кредитен ресурс, министър Лукарски заяви, че съфинансирането е стар проблем не само за Северозапада. Банките в България не искат да поемат и минимален риск. Затова направихме среща с представителите на всички водещи Европейски банки, които са на роуд шоу в България.

Проведени са срещи с представители на американската Ситибанк, които са поели ангажимент да работят върху финансирането на малки и средни предприятия, бенефициенти по европейската програма за иновации и конкурентоспособност.

По нашата програма съществува бърз инструмент чрез Джеръми, припомни министърът. Той предупреди, че Европа отпуска все по-малко пари по безвъзмездни грантови схеми.

Идеята на ЕС е чрез фондове като Джереми и плана Юнкер да се събудят парите в банките. Времето на безвъзмездните грантове отмира. „Оперативните програми са последните викове в тази посока”, каза министър Лукарки. Според него банките вече осъзнават, че просто отпускането на обезспечени кредити, без да има риск и от тяхна страна, не е добро за цялата банкова система.

Кабинетът поставя Северозападна България сред икономическите си приоритети
6365
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Над хиляда безработни с интерес за работа в индустриалната зона край Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини