Начало » Новини » Интервю
13.05.2022 г.

„Ще стане като в Добруджа, ако не завали до дни”, опасяват се в Северозападна България

Огромен проблем със сушата
„Ще стане като в Добруджа, ако не завали до дни”, опасяват се в Северозападна България

Усукването на флаговия лист на пшениците Снимка: sinor.bg

Безводието тази година ще се окаже най-големият бич не само за земеделците в Западна Европа и Индия, но и за зърнопроизводителите в Северозападна България, които след сухата зима имат силни притеснения за пшеничената реколта. „Ако до една седмица не паднат дъждове с икономическо значение, ще последваме срива в реколтата на колегите от Добруджа, на който бяхме свидетели през лятото на 2020 г. - тогава от декар бяха прибрани между 100 и 150 килограма”, мрачно отбелязва фермерът от Мизия Йордан Бояджиев.

Огромна тревога за новата реколта изразиха и земеделци от Оряхово, където проблемът със сушата също се разраства. Особено тежко е състоянието на есенниците във Видинско, Монтанско и Ломско, посочи за Синор.бг агрономът Валентина Бешовишка.

Сушата по света и опасенията за реколтата тази година

Млади фермери от Мизия обясниха как липсата на подпочвена влага се е почувствала още през декември миналата година, а по-късно състоянието се влошило заради безснежната зима. Всичко това рефлектира върху цялостното състояние на посевите сега, защото в региона се наблюдава масово усукване на флаговия лист при пшениците, има опадане и на някои от братята. Много скоро започва цъфтежът на пшениците, но без обилни валежи реколтата ще бъде изключително слаба, смятат земеделците.

Дори при най-оптипимистични прогнози с валежи до няколко дни, стопаните не очакват повече от 500 килограма от декар това лято, посочиха за Синор.бг зърнопроизводители от Западна България. Всички те участваха в традиционното пролетно представяне на препаратите за растителна защита и семената на компанията „Байер Сайънс България” (Байер Агро Aрена), които са добре познати в региона.

Новите предложения бяха свързани с предпазването на пролетниците от плевели и други неприятели, като повечето фермери оценяват високо качествата на препаратите. „Не използваме генерици, а прилагаме оригиналните препарати на „Байер", защото повечето колеги държат на качеството”, посочи агроном Бешовишка. Тази пролет на фермерите им се е наложило спешно да прилагат борба срещу нападението от царевичен хоботник, разпространил се бързо не само сред царевицата, но и по слънчогледа и други култури. „На някои земеделци им се наложи спешно да презасяват посевите, тъй като пораженията са огромни”, посочи още агроном Бешовишка. Тези, които са засели маслодайното семе по-рано, имат по-малки поражения. Благодарение на ефективното действие на инсектицида на „Байер” Децис®100 , прилаган всеки ден по 20 мл на декар, вредителят е унищожен, посочи още Валентина Бешовишка.

На този етап фермерите не могат да прогнозират как ще се развие стопанската 2022 г. При ниски добиви земеделците трудно биха покрили двойно нарасналата себестойност в производството.

Въпреки петорното поскъпване на торовете през последните две години повече земеделци не пестят, защото без подхранване трудно биха разчитали на добри добиви. Някои от стопаните дори са осигурили торовете и за есенната сеитба, тъй като никой не може да предвиди с какво ще ги изненада  пазарът след няколко месеца. Припомняме, че преди две години амониевата селитра се предлагаше средно по 360 лв. за тон, докато сега цените са по 1 620 лв. Специализираните торове удариха таван от 2 хил. лв. за тон, затова и разходите на бранша тази пробет са изключително високи. 

Колкото до очакваните цени на зърното, според фермерите през есента офертите би трябвало да започнат по 650 лева за тон, в противен случай агробизнесът ще излезе „на червено”.

Екатерина Стоилова

„Ще стане като в Добруджа, ако не завали до дни”, опасяват се в Северозападна България
23275
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Предстоящо
Необходим диспут за водните ресурси на България
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Ограниченията засягат и около 6 милиона жители на областта
Рекордната суша принуди властите в Каталуния да намалят с 80 на сто водата за напояване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини