Начало » Новини » Света
11.02.2015 г.

Увеличават се средствата за насърчение на младежката заетост в ЕС през 2015 г.

Европейски парламент

Архив

Европейските депутати и еврокомисарят по социалните въпроси Мариан Тисен обсъдиха вчера най-новия план за осигуряване на 1 млрд. евро за изпълнени на младежката инициатива за заетост през 2015 година, съобщиха от пресцентъра на Европарламента. С мнозинство е подкрепена идеята за увеличаване на размера на предварителното финансиране на проекти за намаляване на младежката безработица, както и на разработването на дългосрочни мерки и провеждането на структурни реформи. Парламентът и Съветът на министрите трябва да изменят правила на Европейския социален фонд до лятото на 2015 г., за да може промените в Младежката инициатива за заетост да влязат в сила още през тази година. Евродепутатите наблегнаха на необходимостта ЕС да действа бързо, за да се намали броят на младите безработни, достигнал 7,5 млн. души в цяла Европа. В най-тежко засегнатите райони особено в Южна Европа безработицата достига до 50% при 15-24 годишните.

Европа може да загуби цяло поколение млади хора, защото те не са в състояние да започнат самостоятелен живот и да развият творческия си потенциал, заявиха депутатите. Някои от взелите думата изразиха съмнения в способността на страните членки да използват средствата ефективно и да подпомогнат създаването на дългосрочни работни места, вместо да изхарчат парите за „бързи и временни“ решения.

Европейските страни в момента въвеждат мерки по плана „Гаранцията за младежта“, които целят ограничаване на младежката безработица чрез по-плавен преход от училище към работа. Финансирането по Младежката инициатива за заетост допълва парите от Европейския социален фонд (ЕСФ) в държавите членки с региони, където младежката безработица надвишава 25%. По този начин предварителното финансиране за държавите членки на ЕС би се увеличило тридесет пъти за 2015 г. и би подкрепило усилията им за осигуряване на заетост за 650 хиляди младежи.

Комисарят с ресор заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тисен обясни, че през настоящата година трябва да бъде направено предварителното освобождаване на 1 млрд. евро или една трета от общата сума за периода 2014-2020 г., тъй като схемите на Младежката инициатива тръгнаха сравнително бавно след старта си през 2013 година. Тя обеща строги проверки и оценки на проектите и заяви, че мярката няма да засегне плащания по други фондове.

Размерът на финансирането по линия на инициативата за България възлиза на 55,188,745 евро за периода 2014-2015 г. С увеличеното предварителното финансиране ще достигне 16,556,624 евро.

Увеличават се средствата за насърчение на младежката заетост в ЕС през 2015 г.
6780
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Опазване на природата
WWF откри програмата си за младежки иновации Panda Labs и в България
Бизнес
Форум за младежко предприемачество
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини