Начало » Новини » Света
11.02.2015 г.

Увеличават се средствата за насърчение на младежката заетост в ЕС през 2015 г.

Европейски парламент

Архив

Европейските депутати и еврокомисарят по социалните въпроси Мариан Тисен обсъдиха вчера най-новия план за осигуряване на 1 млрд. евро за изпълнени на младежката инициатива за заетост през 2015 година, съобщиха от пресцентъра на Европарламента. С мнозинство е подкрепена идеята за увеличаване на размера на предварителното финансиране на проекти за намаляване на младежката безработица, както и на разработването на дългосрочни мерки и провеждането на структурни реформи. Парламентът и Съветът на министрите трябва да изменят правила на Европейския социален фонд до лятото на 2015 г., за да може промените в Младежката инициатива за заетост да влязат в сила още през тази година. Евродепутатите наблегнаха на необходимостта ЕС да действа бързо, за да се намали броят на младите безработни, достигнал 7,5 млн. души в цяла Европа. В най-тежко засегнатите райони особено в Южна Европа безработицата достига до 50% при 15-24 годишните.

Европа може да загуби цяло поколение млади хора, защото те не са в състояние да започнат самостоятелен живот и да развият творческия си потенциал, заявиха депутатите. Някои от взелите думата изразиха съмнения в способността на страните членки да използват средствата ефективно и да подпомогнат създаването на дългосрочни работни места, вместо да изхарчат парите за „бързи и временни“ решения.

Европейските страни в момента въвеждат мерки по плана „Гаранцията за младежта“, които целят ограничаване на младежката безработица чрез по-плавен преход от училище към работа. Финансирането по Младежката инициатива за заетост допълва парите от Европейския социален фонд (ЕСФ) в държавите членки с региони, където младежката безработица надвишава 25%. По този начин предварителното финансиране за държавите членки на ЕС би се увеличило тридесет пъти за 2015 г. и би подкрепило усилията им за осигуряване на заетост за 650 хиляди младежи.

Комисарят с ресор заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тисен обясни, че през настоящата година трябва да бъде направено предварителното освобождаване на 1 млрд. евро или една трета от общата сума за периода 2014-2020 г., тъй като схемите на Младежката инициатива тръгнаха сравнително бавно след старта си през 2013 година. Тя обеща строги проверки и оценки на проектите и заяви, че мярката няма да засегне плащания по други фондове.

Размерът на финансирането по линия на инициативата за България възлиза на 55,188,745 евро за периода 2014-2015 г. С увеличеното предварителното финансиране ще достигне 16,556,624 евро.

Увеличават се средствата за насърчение на младежката заетост в ЕС през 2015 г.
6758
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Опазване на природата
WWF откри програмата си за младежки иновации Panda Labs и в България
Бизнес
Форум за младежко предприемачество
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини