Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.06.2021 г.

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?

Да се занимаваме с “пчелни работи” е трудна и отговорна работа, но често е наложителна. Причините за това са няколко, а основната от тях – увеличаване на добивите. Това е полезно както за любителите – така и за професионалните градинари, а в процеса на натрупване на опит може да се роди ново хибридно разнообразие от зеленчуци или цветя. Тази година темата е особенно актуална предвид високата смъртност на пчелите в цялата страна.

Ползи от ръчното опрашване

Ръчното опрашване е прехвърляне на прашец от тичинките към плодниците на ръка – без участието на насекоми опрашители. Целта е да се подпомогне репродуктивния процес, при който се образуват семена, а без семена няма плод. Когато поленът попадне сам върху репродуктивния орган на същия индивид, процесът се нарича самоопрашване.

Още малко за ползите на кислородната вода в градината

Винаги е възможно да възникнат проблеми с опрашването и независимо от това, че растенията се развиват добре и цъфтят, но плододават незначително. В тези случаи е необходима допълнителна намеса.

Има няколко причини, налагащи ръчно опрашване на растенията:

1. При отсъствие на пчели или други опрашители ръчното опрашване е задължително, защото няма реколта. Това е наложило създаването на специални сортове – такива са партенокарпните хибриди краставици, които имат само женски цветове и не образуват семена.

2. Ръчно опрашване се прилага при създаване на хибриди, устойчиви на болести или постигане на други генетични качества – процесът се нарича хибридизация.

3. Защита на растенията от самоопрашване, при което се съхранява чистотата на сортовете.

Ръчно опрашване на домати, пипер и патладжан

Най-лесният начин за опрашване на тези култури при необходимост е да се разклати цялото растение. Той се прилага и е ефектижен при всички култури, които имат хермафродитни цветове – тичинки и плодници. Доматите, пиперът, патладжанът и много декоративни култури могат да се опрашват по този начин.

Обикновено вятърът или посещението на опрашители са достатъчни за опашването им, но при отглеждане в защитени места ( оранжерии, тераси, первази и др.), където няма опрашители или са малко на брой, тези растения се нуждаят от нашата помощ. Периодичното леко залюляване на храстите е достатъчно за опрашването на хермафродитните култури – разклащането позволява полените да попаднат върху плодниците. Прието е, че най-доброто време за тази процедура е обедното, когато температурата на въздуха е висока, а влажността е ниска. Специалистите са на мнение, че опрашване може да се прави и сутрин, но след изсъхване на росата.

Вторият начин е опрашване с четка. Могат да се използват памучни тампони или пера, но всички те трябва да бъдат сухи и чисти. Те имитират космите по тялото на пчелата и са достатъчно ефективни.

Оригинален начин за опрашване е използване на електрическа четка за зъби. Вибрацията на четката имитира движението на крилата и освобождаването на полените върху плодниците.

Ръчно опрашване на култури от сем. Тиквови

Културите от сем. Тиквови – тикви, краставици, тиквички, дини и пъпеши образуват мъжки и женски цветове на едно и също растение. В този случай опрашването е кръстосано и е по-сложно и трудно, защото прашецът от единия цвят трябва да се прехвърли върху плодника на другия.

Културите от това семейство образуват най-напред мъжки цветове, а женските се появяват по-късно, но за да има опрашване е необходимо да са налични и двата вида. След няколко докосвания трябва да се подновява вземането на пращец. Мъжките цветове след отстраняване на венчелистчетата могат да се използват и директно за опрашване – при тиквичките и тиквите е възможно, защото цветовете са достатъчно големи.

Важно е да се знае, че прашецът от мъжките цветове запазва качествата си няколко дни при правилно съхранение в хладилник – отворените мъжки цветове се отрязват, натопяват се в съд с вода (като цветя във ваза) и се поставят в хладилник. Така за няколко дни могат да издържат до отваряне на женските цветове.

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?
43677
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Това е прозрачността, която фермерите очакваха
Девет важни условия за канидастване по интервенциите във Втори стълб
Проектонаредба
Новите ставки за пасища, пасторализъм и планинско животновъдство!
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Особено важно за овощари
Експертни съвети как да увеличите добивите в овощната градина
Жегите застрашават добивите от царевица в Евросъюза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини