Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
10.05.2021 г.

Аспиринова терапия за доматите

Аспиринова терапия за доматите

Аспиринът е фармацевтичен продукт, намиращ приложение и в градинарството. Съдържа активна съставка, известна като салицилова киселина, която е изолирана за пръв път от кората на бяла върба (Salix alba), откъдето произлиза и нейното наименование. Растенията я произвеждат по естествен път в малки количества, особено когато са подложени на стрес и това им помага да се справят с негативните фактори.

Растения – компаньони за популярни зеленчукови култури

Научни факти за използването на аспирин в градината

Научно доказано е, че аспиринът помага за засилване на имунната система на растенията. Малките количества салицилова киселина, които произвеждат, когато са подложени на стрес – променливи метеорологични условия, недостиг на хранителни вещества, атака от вредители или болести им помага да се справят и оцеляват.

Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар

Допълнителните количества салицилова киселина предизвикват засилен имунен отговор при растенията от сем. Картофови. Подобреният имунитет им помага да се подготвят при силни атаки от болести и вредители.

Изследователи от Университета в Роуд Айлънд са установили, че:

– аспириновата вода осигурява ускорено покълване на семената, повишава кълняемостта и подобрява устойчивостта на болести и вредители;

– аспиринът не само прави растенията по-здрави, но помага за увеличаване големината на плодовете и добивите.

Екипът използва доза от четири аспирина (от 500 мг) на 11,5 л (четири галона) вода и пръска растенията на всеки три седмици.

Как да приготвим разтвор за пръскане на доматите?

За пръскане на доматите с разтвор на аспирин във всички фази на вегетация се използва една таблетка (500 мг) за 3,5 л вода. Таблетката се разтваря предварително в малко количество вода (20-30 мл) и се смесва с останалата – използва се веднага. С този разтвор се пръска в интервал 15-21 дни. За по-добро прилепване се използва сапун (течен или твърд).

За обработване на семена половин таблетка се разтваря в 1 л вода и престояват 3-4 часа.

С профилактична цел аспирин може да се използва по време на цялия вегетативен период – от разсад до края на сезона.

Установено е, че при използване на разтвор за поливане на растенията се получават повече плодове и с по-високо качество.

Хапчето аспирин помага не само срещу вредителите, но намалява риска при много гъбични заболявания – вертицилийно и фузарийно увяхване, алтернария и др. Доматите започват да плододават по-рано и през целия сезон. Особено ефикасно е в сухо и много топло или дъждовно време, когато растенията се нуждаят от допълнителни стимулатори.

Правилно дозиране и прилагане на аспирина

Правилното използване е гаранция за добри резултати. Установено е, че максималната доза е 500 мг на 2 л вода, а за разсада – 500 мг на 3,5 л.

Аспиринът се разтваря най-добре в дестилирана вода

Важно е да се пръска рано сутрин, тъй като растенията абсорбират по-добре по това време и дава шанс на растенията да изсъхнат. Ранното пръскане помага да се избегне увреждане на опрашителите, които излизат по-късно.

Трябва да се следи за реакцията на околните растения, защото на тази терапия реагират най-добре домати, патладжан пипер и картофи.

При предозиране и пръскане в слънчево време се получава изгаряне.

Успешно размножаване на растенията от резници

В 0,5 л дестилира вода се разтваря таблетка аспирин. Отрязаният край на резниците се потопява в разтвора и престояват 4-5 часа преди засаждане.

Аспиринът помага на отрязаните растения да се запазят по-дълго свежи

Според Джуди Джърнщедт, професор в отдела за растения и почви в Калифорнийския университет, салициловата киселина е отговорна за намаляване производството на етилен. При по-малки количества флоралното увяхване се забавя и това поддържа по-дълго свежи отрязаните растения. Противогъбичните свойства на аспирина намаляват и развитието на плесени, които запушват съдовите тъкани. По-честата смяна на водата във вазата и добавянето на аспирин ще запази цветните букети свежи.

Аспиринова терапия за доматите
359882
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини