До 20 април овощарите са в стрес заради огромната опасност от слани

Пролетни неволи

03.04.2019 г.

До 20 април овощарите са в стрес заради огромната опасност от слани

Падналите досега слани и застудяването са нанесли сериозни поражения върху овощни дръвчета и в Северна, и в Южна България, като прогнозите до 20-25 април не дават надежди за подобряване, което ще държи фермерите в напрежение за тазгодишната реколта. „До този момент тотални щети от сланите са нанесени в редица региони и то при всички видове насаждения – череши, кайсии и сливи“, посочи за Синор.БГ Димитър Рачев от Съюза на дунавските овощари.

Тревожно е положението в Русенско, Силистренско и Тутраканско, където на места сланата е попарила големи площи в размер на 100 - 200 декара. В Старозагорско цели 800 дка с череши също са засегнати от студа, като щетите там са тотални. По поречието на Тунджа и в Сливенско градинарите също отчитат почти 100-процентно попарване на цвета, което сериозно ще се отрази върху производството на плодове тази година.

„Проблемът е, че ниските сутрешни температури ще се задържат не само тези дни, но и през следващата седмица“, посочи Рачев. Именно затова и браншът не може да даде реални прогнози за реколтата.

Само преди дни дунавските овощари се събраха за четвърти път в Русе, за да направят пролетното договаряне с търговците. „Тази практика се утвърди като изключително полезна, защото свързва директно с търговските вериги не само с големите производители, но и с по-малките“, посочи Рачев. Заради неяснотите с пролетното застудяване обаче реалните договори ще се сключват едва в началото на май, прогнозира градинарят.

По време на срещата е разискван и въпросът за реализацията на излишъците от плодове, което се наблюдава през последните години. Страната ни все още критично изостава от възможността да представя големи партиди плодове и зеленчуци за европейските пазари, където българските плодове биха могли да намерят добър прием. „Не можем да осигурим големи партиди добре сортирани и етикетирани продукти, затова е назряла идеята за сдружаване, която да ни помогне за съвместно справяне с проблемите“, посочи Рачев.

Преди 4 години съюзът беше създаден от 7 производители, а днес той наброява 372 членове. С идеята за сдружаване градинарите наистина биха решили голяма част от своите проблеми.

Последната одобрена от Брюксел помощ за изграждане на хладилни бази и за покупка на сортировъчни машини се приема добре от фермерите, но по предварителни данни тя ще помогне за изграждане само на около стотина подобни бази. В същото време производителите на плодове и зеленчуци в страната са 20 хиляди, затова и тези бази ще бъдат твърде ограничени. „Имаме уверение от министъра на земеделието Румен Порожанов, че ако се организираме добре и усвоим сегашния бюджет от 7,2 млн. лв., през следващата година той би могъл да се увеличи“, посочи още Рачев. И изрази оптимизъм по отношение на реализацията на плодовете и зеленчуците през следващите години.

Sinor.BG

Споделяне на сайта