Дунавски овощари: Отпадането на орехите качи ставката за останалите плодове със 70 лева на декар

Правилната посока

26.03.2018 г.

Дунавски овощари: Отпадането на орехите качи ставката за останалите плодове със 70 лева на декар

Изключването на орехите от обвързаната подкрепа и намалената ставка за производството на сливи повлия положително върху окончателния размер на плащанията за основните плодове през 2017 година, което се приема от бранша като положителен знак за развитието на сектора. „Благодарение на диалога с министерството на земеделието производителите на ябълки, череши, круши, праскови и кайсии от тази година ще получават по-адекватна помощ и това се оценява високо от колегите“, съобщи за Синор.БГ Димитър Рачев, представител на Съюза на дунавските овощари.

Над 350 членове на съюза се събраха на 24 март на редовното си годишно събрание в Русе, за да обсъдят актуалните въпроси, свързани с тазгодишното производство. През 2016 година на декар овощарите получиха едва по 111 лв. обвързано производство, което трудно покрива дори малка част от себестойността. След отпадането на орехите и с редукцията на помощта за сливите тази година при индикативна ставка 147 лв. на декар реално стопаните получиха 183 лева, което се дължи на изключването на редица производители.

„Средствата бяха разпределени между около 10 хиляди градинари, така че получените субсидии ще бъдат от голяма полза при началото на пролетните дейности“, коментира още Рачев.

Тази пролет започва много тежко за производителите на плодове, които още в началото на март с големите измръзвания получиха първия шамар от природата. „Последните данни от Силистренско, Тутраканско и други области от Северна България показват, че между 60 и 80 на сто от кайсиевите и прасковените насаждения са поразени“, посочи Рачев. В сравнително по-добро състояние са късните плодове като ябълки, круши и др.

Но сегашният сняг и ниските температури също ще дадат отражение, което тепърва ще се оценява от фермерите по места. „В Северна България падна 30-сантиметров сняг и колегите все още не могат да влязат в градините, за да проверят състоянието на дръвчетата“, посочи още Димитър Рачев.

Срещата на овощарите в Русе придобива все по-голяма масовост, тъй като на нея земеделски производители и търговци могат да сключат и годишните си договори за изкупуване на продукцията. Интерес към тези срещи са проявили и редица доставчици на български плодове от чужбина, с които дунавските овощари си сътрудничат.

„За първи път тази година направихме срещи business to be, което беше оценено високо от колегите, тъй като търговци от Румъния и Чехия сключиха и първите договори“, посочи още представителят на съюза.

Годишно членовете на дунавската организация произвеждат около 50 хиляди тона плодове. През последните години интересът към родното производство от страна на чешките компании расте, като освен череши и кайсии страната ни изнася още сливи, круши и др.

На срещата в Русе земеделците от региона са обсъждали и други важни въпроси, свързани с борбата с градушките и с напояването.

За градинарите е важно проблемът с градушките да се реши възможно най-бързо, но на този етап проектозаконът, който предвижда създаването на държавна агенция, едва ли ще бъде най-подходящият. „Единственото решение за Северна България е борбата с градушките да се провежда чрез самолетния способ от Шуменското плато, като за целта се предвижда договореност с чилийски пилоти, които да обучават българските си колеги. Това обаче едва ли ще стане през 2018 г., което е притеснително за нас“, посочи още Рачев.

Sinor.BG

Споделяне на сайта