Начало » Важно за фермера » Животновъдство
05.12.2006 г.

Все още малко позната, но много полезна птица

05-12-2006 г. Щраусът е най-голямата птица, живееща в наши дни. Той принадлежи към семейството на нелетящите птици. Щраусът се приспособява бързо към всякакви климатични условия. Щраусите първоначално са били отглеждани заради прекрасните им пера. Сега те повече се ценят за качеството на месото им. Подновен е и интересът към кожата, която по технологични качества е по-добра от крокодилската. Промишленото отглеждане на щрауси първоначално започва в Южна Африка в средата на ХIХ век. Щраусовите пера са били използвани в модната индустрия. Прекъснат по време на Втората световна война, пазарът отново се възражда и продуктите от щраусова кожа и пера започват да се търсят отново. В Европа отглеждането на щрауси започва от 1991 г., а в България началото на щраусовата индустрия се поставя през 1998 г. Щраусите се отглеждат в малки или в по-големи ферми, където могат да бъдат настанени по двойки, тройки и в колонии в зависимост от производственото направление - за разплод и други (яйца, пера, кожа). При женските размножаването започва на 2 години, а при мъжките - на 2,5 години. Щраусът достига кланично тегло на 10-12-месечна възраст. Възрастните щрауси достигат до 100-160 кг живо тегло, височина - 210-300 см и живеят до 70 години. Основните продукти, които се получават от щраусите, са месото, кожата, перата и яйцата. Щраусовото месо е едно от най-крехките червени меса с много ниско съдържание на мазнини (под 1,1 на сто), ниско съдържание на холестерол (около 600 мг на кг), високо съдържание на протеин (над 20 на сто). Женските щрауси снасят всеки втори ден през периода март-септември, като яйцата им тежат 1350-1800 грама. От един щраус може да се получи 1200-1300 см кожа и около 2 кг пера. Щраусът е непретенциозен към храната, която може да се състои от специално приготвени целодажбени гранулирани смески до различни видове плодове и семена. Добри фуражи са сочните, зелената трева, сеното от всички видове, зелената люцерна, царевица и др. Освен това щраусът е птица, която много рядко боледува както от незаразни, така и от заразни и паразитни болести. Запомнете още, че щраусът: •Не заравя главата си в пясъка; •Има само два пръста на краката; •Има по три клепача на всяко око; •Прегъва коленете си обратно; •Може да достигне скорост до 65 км/час; •Щраусовата кожа е много мека и втора по здравина; •Щраусовата мазнина се използва в козметиката; •Щраусовите пера от крилата може да достигнат до 60 см дължина; •Те се използват за направата на костюми, в модната индустрия, за направа на бърсалки за прах и други; •Черупките от яйцата се използват за направа на сувенири, в изкуството и т.н. От в. Фермер

Все още  малко позната, но много полезна птица
3467
 

Последни материали
Виж
Има ново изискване при подаване на документите
От 2 май ДФЗ отваря прием по училищните схеми за учебната 2025/2026 г.
НСИ
Само в 5 области от страната ражданията са повече от смъртността
Царевицата в Украйна стана по-скъпа от хлебната пшеница
Властите препоръчаха незабавно изхвърляне на закупените продукти
Франция изтегля от пазара бебешки храни на Нестле с опасен токсин
БФС
Браншовици настояват за нова стратегия в подкрепа на агросектора
Въпреки повишаването на цените за новата реколта с 10 на сто
В Египет изкупуването на пшеницата от фермерите върви мудно
Свързани материали
Виж
Има ново изискване при подаване на документите
От 2 май ДФЗ отваря прием по училищните схеми за учебната 2025/2026 г.
НСИ
Само в 5 области от страната ражданията са повече от смъртността
Царевицата в Украйна стана по-скъпа от хлебната пшеница
Властите препоръчаха незабавно изхвърляне на закупените продукти
Франция изтегля от пазара бебешки храни на Нестле с опасен токсин
БФС
Браншовици настояват за нова стратегия в подкрепа на агросектора
Въпреки повишаването на цените за новата реколта с 10 на сто
В Египет изкупуването на пшеницата от фермерите върви мудно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини